Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Реанімація партнерства: дніпропетровський варіант

14 лютого, 2001 - 00:00

«Поглянемо в майбутнє» — назвав Президент України Леонід Кучма результати переговорів у Дніпропетровську, де він зустрівся з російським колегою Володимиром Путіним. Така оптимістична оцінка прозвучала під час підписання підсумкових документів у цеху ракетно-космічного «Пiвденмашу», де складають російсько-українські ракетоносії «Зеніт-3 SL», задіяні у міжнародній програмі «Морський старт».

Всупереч чуткам і здогадкам про те, що предметом переговорів на «Південмаші» може стати «наша відповідь» американським ініціативам щодо розгортання новітньої системи протиракетної оборони, подібні питання на зустрічі двох Президентів, за словами офіційних осіб, не обговорювалися. Делегації зосередилися на розв’язанні мирних проблем співпраці у сфері енергетики та ракетно-космічній галузі, де рівень кооперації України та Росії ще з радянських часів залишається вельми високим. Тільки «Пiвденмаш» сьогодні має 75 російських партнерів, за участю яких складаються й використовуються космічні апарати, а також ракетоносії «Зеніт», «Циклон» і «Дніпро». З метою успішного просування на світовому ринку космічної техніки під час зустрічі була підписана міжурядова угода про звільнення цієї продукції від митних податків при перетині кордонів обох країн. Такої угоди, за словами російського президента Володимира Путіна, «ракетобудівники чекали майже 10 років». Вона дозволить істотно зменшити вартість ракетно-космічної продукції й підвищити її конкурентоспроможність на ринку космічних послуг, де нині неподільно панують американські фірми. Не менш важливими керівники двох країн вважають домовленості про спільне виробництво перспективних моделей пасажирських літаків Ан-70 і Ту-334, що мають замінити на внутрішніх лініях застарілі Ан-24 і Як-40.

«Колосальним кроком» вслід за урегулюванням газових проблем між двома країнами назвав український Президент і меморандум про співпрацю у сфері електроенергетики, підписаний главою РАТ «ЄЕС Росії» Анатолієм Чубайсом і міністром палива та енергетики України Сергієм Єрміловим. І хоча це рішення вимагає прийняття постанови Кабміну України та урегулювання нормативної бази, його наслідки, як запевнив президент Росії, українські підприємства й побутові споживачі повинні відчути майже з моменту підписання. Відтепер енергосистеми України й Росії знову працюватимуть у «паралельному режимі». Після укладення контрактів iз підприємством «Енергоринок» розпочнеться експортне постачання електроенергії в Україну. Разом із тим Росія отримає можливість здійснити транзит електрики через українські мережі в Молдавію й далі в країни Південної Європи.

Більше того, кажучи про перспективи енергетичної співпраці, Володимир Путін нагадав, що не менш вигідним для України можуть бути плани збільшення експорту російського газу в Західну Європу. Тоді як нинішні потреби європейського ринку в цьому виді енергоносіїв становлять 205 млрд. кубометрів на рік, наявні газотранспортні мережі можуть пропустити не більше ніж 130 млрд. кубометрів. Тому, сказав В. Путін, «коли ми говоримо про необхідність будівництва нових трубопроводів, то маємо на увазі й реконструкцію наявних в Україні мереж».

На думку офіційних осіб зі складу російської і української делегації, вельми відчутні наслідки для економіки двох країн може мати затверджена на переговорах програма міжрегіональної та прикордонної співпраці до 2007 року. Вже в березні в Харкові відбудеться зустріч глав прикордонних областей і ділових кіл України й Росії. Не відкладаючи справи, дніпропетровський губернатор Микола Швець і мер Москви Юрій Лужков підписали на «Південмаші» свою угоду про регіональну співпрацю.

Саміт у Дніпропетровську змусив дещо похвилюватися місцеву владу. Протягом тижня на дорогах міста прибирали сніг і ставили асфальтові латки. Безпрецедентними були й заходи для органiзацiї безпеки високих гостей і охорони громадського порядку. Працівники ДАІ декілька днів тренували місцевих водіїв негайно зупинятися, побачивши машини із сигнальними маячками та сиренами. А в день переговорів міліція й люди в штатському стояли на узбіччях доріг через кожні 50–100 метрів. Під руку правоохоронцям потрапили учасники акції «За Україну без Кучми», які напередодні вийшли в центр міста з пов’язками на ротах. Затриманих — близько десяти осіб — доставили в районне відділення міліції й протримали під охороною аж до від’їзду з Дніпропетровська російського президента.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: