Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Референдум: Конституційному суду зроблено «венеціанське попередження»

22 березня, 2000 - 00:00

Тим часом, за словами члена делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, народного депутата Сергія Головатого, всім 18 суддям Конституційного суду України, які розглядають подання народних депутатів про неконституційність референдуму 16 квітня, в порядку інформації буде вручено проект висновків Венеціанської комісії. Венеціанська комісія (спеціалізована експертно-консультативна установа Ради Європи. — Ред. ) пропонує визнати всеукраїнський референдум 16 квітня неконституційним і таким, що не відповідає міжнародним демократичним стандартам.

Прокоментувати проект висновків Венеціанської комісії кореспондент «Дня» запропонував віце-спікеру ВР Степану Гавришу.

— Сам проект висновків Венеціанської комісії офіційно ще не затверджено. Відомо, що його підготовлено на підставі письмових експертних оцінок 5 із 6 правознавців-фахівців із конституційних питань з Італії, Німеччини, Швейцарії, Ліхтенштейну та Чехії. По- перше, викликає великий сумнів, що західні юристи змогли так швидко розібратися в національному правовому й, передусім, конституційному полі України. Необхідно також знати, що послужило їм основою для прийняття такого рішення, про яке повідомив пан Головатий. Поки це ще проект, і важко сказати, які рішення буде прийнято комісією. По-друге, адже є ще й політико-процесуальний аспект цього питання. Мені здається, що поспішність, із якою зроблено ці висновки, свідчить скоріш про емоційну, а не про зважену експертну позицію. В будь-якому випадку така активність із поширення проекту висновків є не що інше, ніж спроба натиснути на КС. І з точки зору здорового глузду, й тим більше з процесуальної точки зору, недопустимо, щоб такий шанований інститут, як Венеціанська комісія, оповістив свою точку зору до рішення Конституційного суду — єдиної інституції України, яка може тлумачити подібні питання.

— Як відомо, моніторинговий комітет ПАРЄ прийняв 8 березня пропозицію Асамблеї «припинити членство України в Раді Європи, якщо так званий «референдум» з реформи інститутів влади, призначений на 16 квітня, відбудеться за існуючих обставин». Які наслідки це може мати для України, якщо проект висновків Венеціанської комісії буде затверджено, а референдум усе-таки відбудеться?

— Я вважаю, що такий грубий тиск викличе лише відповідну реакцію з боку України. Я переконаний, що такого жорсткого рішення прийнято не буде, бо це суперечить тим лозунгам, що їх сьогодні проголошують представники об’єднаної Європи. Є хороша приказка: «Треба робити все, щоб слабкі стали сильними й думали про слабких». Сьогодні ж нас пробують зробити ще слабкішими, намагаються позбавити діалогу з європейським співтовариством шляхом таких жорстких заяв.

ДО РЕЧІ

У понеділок керівник житомирської ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму, зареєстрованої під №1, Ростислав Рудич оголосив про рішення її членів звернутися до Президента України, Верховної Ради і Конституційного Суду з пропозицією зняти перше питання з числа тих, що планувалося винести на цей референдум. А саме — про недовіру нинішньому складові парламенту. Одночасно житомиряни вирішили звернутися до інших ініціативних груп, які також виступили за проведення референдуму, з тим, щоб вони підтримали цю пропозицію. Мотивом для подібних дій Ростислав Рудич назвав відповідну ухвалу зборів трудового колективу місцевого відкритого акціонерного товариства «Біомедскло», згідно з яким постановку питання про недовіру Верховній Раді з усіма наслідками, що з цього випливають, за умов створення в парламенті конструктивної дієздатної більшості визнано недоцільною. Однак, на думку деяких місцевих спостерігачів, у цьому випадку, як і в справі з ініціюванням самого референдуму, без певної підказки «згори» не обійшлося. Тим більше, що голова правління ВАТ «Біомедскло» Олександр Руденький «за сумісництвом» очолює Житомирську міську організацію всеукраїнського об’єднання «Злагода», повідомляє кореспондент «Дня» Валерій КОСТЮКЕВИЧ.

Дмитро СКРЯБІН, «День»
Газета: 
Рубрика: