Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Реформа по-новому

Над стратегією змін у медичній системі працюватимуть не чиновники, а громадські експерти
17 липня, 2014 - 13:40
Реформа по-новому
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Уже вкотре МОЗ береться за реформу галузі й вкотре збирається розробляти нову концепцію змін у медичній сфері — Національну стратегію побудови нової системи охорони здоров’я на період 2015—2025 років. Але цього разу законодавчі акти та програму реформ писатимуть не чиновники МОЗ, а громадські експерти, які раніше виступали як критики міністерських ідей. Кістяк громадських реформаторів зараз саме обирається шляхом конкурсу. Завершитися він мав 14 липня, але охочих приєднатися до розробки стратегії виявилося чимало, тому термін подачі заявок міністерство продовжило до кінця тижня. Уже зараз на столі відомства лежать 85 заяв від фахівців, котрі хочуть взяти участь у роботі експертної групи. Серед них є й закордонні експерти, наприклад, екс-міністр охорони здоров’я Грузії. Такий підхід дає можливість вірити, що нарешті в нас з’явиться повноцінна медична реформа.

Як пояснює виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина, котра очолюватиме секретаріат експертної ради, працюватимуть у шести напрямах: медичні послуги, тобто яким чином вони надаватимуться населенню; людські ресурси, що включатиме навчання та підготовку кадрів; обробка інформації, приміром, як надається медична статистика; медичні продукти, що включає закупівлю ліків, вакцин та впровадження нових технологій; фінанси, коли медичні заклади отримають право розпоряджатися своїм бюджетом; лідерство та управління — цей пункт стосується вимог до керівників медичних закладів.

«На готовий продукт очікуємо уже у вересні. Міжнародний фонд «Відродження» готовий фінансувати роботу експертної групи. До неї увійде міністр, представники ВООЗ, Світового банку та громадськості. Ми дуже підтримуємо такий крок міністерства, коли справді є шанс провести процес розробки стратегії відкрито. Бо раніше МОЗ, ігноруючи громадськість і міжнародні структури, зазвичай презентувало незрозумілі проекти, які не мали нічого спільного з реформами та не змінювали систему. Тепер же доведеться міняти все докорінно», — каже Ольга Стефанишина.

Та ж концепція реформи, котру МОЗ пропонувало на розгляд громадськості кілька місяців тому, так і лишається проектом. Його затвердили лише в міністерстві, а от Кабінет Міністрів не дав «добро» на реалізацію. Експерти теж не були в захваті від такого варіанту концепції, яка є більше декларативною, не має конкретних кроків, що й як саме змінюватиметься. У ній ішлося також про впровадження загального медичного страхування, офіційне скасування безкоштовної медицини, лікарське самоврядування тощо. Міністр охорони здоров’я Олег Мусій вже неодноразово наголошував, що ці пункти, зокрема медичне страхування, неможливо впроваджувати без податкової реформи. І, нарешті, тут є позитивні зрушення: за словами міністра, в новому Податковому кодексі, який зараз розробляється, передбачено й внесок на охорону здоров’я, що й формуватиме фонд медичного страхування.

Тому хороші ініціативи неодмінно збережуться в новій стратегії, яка нарешті включатиме покроковий план дій. Ольга Стефанишина додає, що громадські експерти будуть консультантами й на етапі реалізації проекту.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: