Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

"Реформи і порядок": цікаво, але суперечливо

8 липня, 1997 - 00:00

Депутатська група "Реформи" ініціює створення нової партії з умовною назвою "Реформи і порядок". Як відомо, раніше це парламентське об`єднання увійшло до виборчого блоку "Вперед, Україно", членом якого воно залишається й по сьогодні.

За словами керівника групи "Реформи" Сергія Соболєва, мета створення партії полягає в перетворенні виборчого блоку "Вперед, Україно" з об`єднання громадських організацій, рухів, фондів на блок політичних партій. Це, за його словами, зумовлено, перш за все, тим, що, згідно з проектом закону про вибори, суб`єктами виборчого процесу, найвірогідніше, будуть політичні партії або їхні блоки. Створення цієї партії, на думку С. Соболєва дозволить структуризувати виборче об`єднання "Вперед, Україно" відповідно до виборчого законодавства, зміцнить його, дасть більше шансів на майбутніх парламентських виборах.

Із запитанням, як самі потенційні суб`єкти (фонди, громадські організації тощо) ставляться до запланованого "Реформами" об`єднання, кореспондент "Дня" звернувся до голови фонду "Українська перспектива" Сергія Одарича. І цього виявилося достатньо, бо, як зазначив С. Одарич, фонд, як член виборчого об`єднання, зовсім не збирається трансформуватися в політичну партію. Інша річ, зазначив С. Одарич, що члени фонду можуть одночасно бути в новій партії. Але, категорично заявив він, у рамках блоку "УП" функціонуватиме виключно як фонд.

Даючи оцінку новоутворюваній партії, пан Одарич зазначив, що рано чи пізно партія, котра виступає за радикальні реформи і одночасно перебуває в опозиції до нинішньої виконавчої влади, мала зайняти порожню на сьогодні нішу. Щодо участі "Реформ і порядку" в блокові "Вперед, Україно", то, за словами С. Одарича, це питання досить суперечливе, оскільки партію ще не створено; якщо таке й станеться, то це не дає їй права автоматичного входження в блок до ухвалення відповідного рішення керівництвом "Вперед, Україно".

Тетяна ШУЛЬГАЧ, "День"
Газета: 
Рубрика: