Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

РЕГIОНИ

«Приклали руку» до Держрезерву
28 серпня, 2003 - 00:00

«Приклали руку» до Держрезерву

Відділом iз боротьби з економічними злочинами УМВС у Сумській області спільно з обласною прокуратурою викрито незаконні операції з зерном, до яких вдавалися посадові особи Охтирського комбінату хлібопродуктів. За повідомленням центру громадських зв’язків УМВС, впродовж 1999—2003 років керівництво згаданого підприємства, перевищуючи межі своїх повноважень та порушуючи статтю 12 Закону України «Про державний матеріальний резерв», без відповідного дозволу Кабінету Міністрів використало та реалізувало 2,5 тисячі тонн зерна та зернопродуктів iз Держрезерву. Збиток, завданий цими діями, склав 1 мільйон 800 тисяч гривень. На сьогодні обласною прокуратурою вирішується питання про порушення за даним фактом кримінальної справи.

Сергій ХАНІН, м. Суми

За рівнем зарплати – в призерах

325 робочих місць для молодих фахівців створено нині на Південній залізниці. Напередодні Дня незалежності України завершено комплектування вакансій випускниками Української державної академії залізничного транспорту (Харків), Харківського технікуму залізничного транспорту та ряду інших навчальних закладів. А своїм пенсіонерам залізниця оформила страхові поліси на лікування та оздоровлення. Для цього на кожного виділено суму в 2,5 тисячі гривень на рік. Діти й онуки ветеранів залізниці користуються першочерговим правом при працевлаштуванні. За рівнем зарплати залізничники Південної посідають третє місце серед працівників інших галузей народного господарства країни.

Михайло БІДЕНКО, Харків

На Луганщині зростає захворюваність на гепатит

Епідемічну ситуацію у Луганській області лікарі-епідеміологи розцінюють як напружену. За даними обласної санітарно-епідеміологічної станції, середній показник захворюваності на вірусні гепатити за останній тиждень збільшився на 40% порівняно з тим же періодом минулого року. Лікарі реєструють 2,8 випадків захворювання на гепатит на 100 тис. населення при 2,0 випадку на 100 тис. у минулому році. Зростання захворюваності на вірусні гепатити помічено в Краснодоні, Ровеньках, Рубіжному, Свердловську, Сіверськодонці, а також у Краснодонському, Марковському, Попаснянському районах. Епідеміологи пов’язують зростання захворюваності на вірусні гепатити з початком періодичного епідемічного підйому захворюваності, який у Луганській області реєструється через кожні 5—6 років, а також активізацією водного чинника передачі збудника вірусного гепатиту А через надзвичайну зношеність водопровідного господарства. Загальну картину по області посилила ситуація в Суходольську, де з 9 червня реєструється спалах масових захворювань на вірусний гепатит А. За станом на сьогодні з початку спалаху перехворіло 782 людини, в тому числі 274 дитини. У 767 чоловік діагноз підтверджено лабораторно. Виявлені специфічні антитіла до вірусу гепатиту А. Зараз у стаціонарі на лікуванні знаходиться 20 чоловік. Заходи щодо локалізації та ліквідації вогнища проводяться згідно з планом заходів. Середній показник захворюваності на гострі кишкові інфекції за останній тиждень збільшився на 7,1%. Зареєстровано 9,1 випадку на 100 тис. населення (при 8,5 випадку на 100 тис. населення за той же період минулого року). Відмічено також зростання хвороб, викликаних кишковими інфекціями.

Олена ПРИВЕН, Луганськ

Ізюм – кращий

На Харківщині підведено підсумки конкурсу на звання «Найбільш благоустроєного міста і села» 2003 року. У змаганнях брали участь двадцять два населених пункти Харківської області. У категорії міст iз населенням понад двадцять тисяч жителів переміг Ізюм. Друге та третє місця зайняли Красноград і Чугуєв. У категорії міст від десяти до двадцяти тисяч жителів призові місця зайняли Дергачі, Богодухов та Зміїв. Найбільш благоустроєним селом Харківської області, в якому живе понад десять тисяч чоловік, обласна влада визнала Солоніцевку Дергачовського району, від п’яти до десяти тисяч жителів — Краснокутськ, із населенням до п’яти тисяч найблагоустроєнішим селом чиновники назвали Великий Бурлук.

Микола СУХОМЛИН, Харків

Особи трьох загиблих німецьких вояків буде встановлено

Вчора сільський голова Микола Вербич відправив «у відповідні органи запит про те, що робити з останками трьох німецьких вояків, викопаних на городі громадянки Х., 1964 року народження, в с.Калинівка Старокостянтинівського району Хмельницької області». Поки що знайдені останки, як заявив для «Дня» Микола Вербич, «спочивають в окремій кімнаті будівлі сільської ради». Громадянка Х. вирішила викопати яму під кукурудзяний силос, найняла двох парубків. Ті взялися за роботу і... Біля останків знайшли два жетони, на яких вказано особисті номери, підрозділи з’єднань, у яких воювали загиблі, обручку з металу жовтого кольору, де вигравіювано, що один iз них узяв шлюб 12.08.1933 р., деякі інші особисті речі вояків. «Ці дані дають усі підстави вважати, що особи загиблих будуть установлені», — продовжив сільський голова. Старожили села пригадують, що на місці, де громадянка Х. вирощує картоплю, городину, сіє кукурудзу, стояла звичайна селянська хата, «куди німці у визвольному 1944 році звозили своїх поранених». Та про обставини, за яких загинули ці німецькі вояки, ніхто із старожилів не може сказати щось певне.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

Газета: 
Рубрика: