Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Регіони» йдуть в тінь

Віктор НЕБОЖЕНКО: Поява «тіньового» Кабміну — це спосіб втечі Януковича від реального лідерства в опозиції у Верховній Раді
22 грудня, 2007 - 00:00

Учора в київському кінотеатрі «Зоряний» відбулося перше засідання опозиційного Кабінету Міністрів. Під головуванням, звичайно ж, лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

На засідання прибули екс- міністр економіки Анатолій Кінах, екс-міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв, екс-міністр палива і енергетики Юрій Бойко, колишній перший віце-прем’єр Микола Азаров, екс-віце-прем’єр Олександр Кузьмук, екс- міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич і колишній віце-прем’єр Віктор Слаута.

У той же час, ніхто з тих, хто прийшов на засідання не уточнив коло питань, яке планують розглянути. Зокрема, Віктор Слаута повідомив журналістів, що прийшов «попити каву».

Раніше Віктор Федорович заявляв, що в рядах партії досить претендентів на «тіньові» портфелі. «Фактично у нас два склади уряду. Я думаю, що ми розподілимо обов’язки між депутатами по кожному міністерству й у кожному напрямі, по кожній галузі. Ми будемо моніторити ситуацію і висловлювати свою позицію», — пояснив він.

Чи зможуть регіонали реально генерувати ідеї чи вся ця витівка зведеться до банальної бесіди за чашкою кави в дружній компанії однодумців? Що взагалі з цього вийде?

Політолог Володимир НЕБОЖЕНКО вважає, що поява «тіньового» Кабміну — це спосіб втечі Януковича від реального лідерства в опозиції у Верховній Раді.

— Роль «тіньового» прем’єра для Віктора Януковича більш зручна, ніж роль лідера опозиції в Верховній Раді — вона не вимагає боротьби за владу. Я не заперечую, що вони зможуть створити свій «тіньовий» уряд, але епіцентр політичної діяльності буде у Верховній Раді. Якщо Янукович не буде сильним лідером опозиції, то ціна цього тіньового уряду буде мінімальною.

— У принципі тіньовий уряд характерний для країн з двопартійною системою. Чи можна сказати, що Україна також йде до двохпартійності?

— Ні. Я гадаю, що всі сьогоднішні партії розваляться в найближчі три роки, включаючи найбільш вдалу — БЮТ. Вони всі побудовані під конкретні проекти 2002—2004 років, і виявилися цілком неспроможними до серйозних політичних проектів, розрахованих на кілька років. Це стосується і БЮТ, і «Нашої України», і Партії регіонів. Вони різною мірою, у різний час переформатовуватимуться. Те що політологи кажуть, що в нашій країні залишиться тільки дві партії — це дуже проста схема. І вона не спрацює.

Але сам факт «тіньового» уряду є найпотужнішим способом критики діючої влади.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: