Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Регулювання чи початок «перерозподілу»?

26 квітня, 2005 - 00:00

Минулого тижня в інтерв’ю «Дню» (№ 72) Віталій Шевченко, вибраний 12 квітня головою новосформованої Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, у відповідь на запитання про можливий перерозподіл телерадіопростору, відмітив, що новий склад Нацради не збирається вдаватися до ревізії попередніх рішень. За винятком випадків, коли встановлено порушення або коли це витікає з рішень правоохоронних органів.

А минулої п’ятниці стало відомо про порушення, виявлені Нацрадою в роботі телекомпанії «ТЕТ» — одного з найстаріших в Україні комерційних телеканалів. Основні зауваження стосувалися обсягу російськомовних програм і фільмів в ефірі, а також перевищення передбаченої чинним законодавством частки реклами. Причому повідомив про це безпосередньо голова правління ЗАТ «Телекомпанія «ТЕТ» Григорій Тичина на організованій ним прес-конференції — тільки для того, щоб заявити про безпідставність пред’явлених до телекомпанії претензій та їхню обумовленість «бізнес-політичними причинами». Григорій Тичина вважає, що на прикладі «ТЕТ» буде «відпрацьовано сценарій позбавлення ліцензії телеканалів». Зокрема, він нагадав, що згідно із законодавством, якщо Нацрада виявляє порушення з боку телекомпанії, їй виноситься попередження, наступного разу — штрафування на суму до 25% від вартості ліцензії. Після того, як Нацрада втретє виявить порушення, вона має право подати позов до суду з приводу позбавлення телеканалу ліцензії. Варто відмітити, що поки йшлося не про самі санкції, а про те, що на засіданні 20 квітня Нацрада «намагалася застосувати санкції проти телекомпанії». І в цьому значенні заяви Григорія Тичини сприймаються як «попереджуючий удар».

Ураховуючи, що у «фундаменті» мовлення телеканалу — пакет програм російського телеканалу СТС (хоч і власного продукту «ТЕТ» виробляє немало — вісім годин на добу), а також дещо нестандартне пояснення Григорієм Тичиною мовної політики компанії, згідно з яким скрізь, де здійснює мовлення цей загальнонаціональний канал, компактно проживають росіяни, претензії Нацради виникли, можливо, й не на голому місці. І в цьому значенні Григорію Тичині, мабуть, варто було б заявити про готовність у короткий термін зробити «роботу над помилками» (наприклад, збільшити частку дубльованих фільмів), а не ставати відразу в опозицію до Нацради і говорити, що телекомпанія «відповідатиме адекватно й жорстко».

Водночас, якщо враховувати обіцянку Віталія Шевченка в інтерв’ю «5 каналу», що Нацрада потурбується про те, як звузити на інформаційному ринку коло «безсистемних гравців» (а трактування цього визначення може бути дуже широким); не забувати про те, що «ТЕТ» прийнято вважати каналом, близьким до СДПУ(О), а у новому складі Нацради явних опозиціонерів до нинішньої влади начебто не помічено; і брати до уваги майбутні парламентські вибори й такий важливий інформаційний ресурс (а частот завжди менше, ніж претендентів на них), то й побоювання телекомпанії «ТЕТ» видаються не такими вже безпідставними.

Є ще один важливий чинник. «ТЕТ» — перший в Україні розважальний канал у чистому вигляді, тобто абсолютно без новин і аналітики. Як показує досвід інших країн (того ж СТС) і динаміка зростання аудиторії ТК «ТЕТ», канал подібного формату запитаний глядачем. І це також повинні враховувати члени Нацради, якщо вирішать всерйоз зайнятися боротьбою з порушеннями. Як повідомив «Дню» Григорій Тичина, «ті тенденції, які зараз спостерігаються в телеінформаційному просторі, зачіпають інтереси суспільства в цілому. «НТН» був першим, тепер — «ТЕТ». Хто буде наступним? Тенденція очевидна...» Хотілося б вірити, що це не так, і що роботу нового складу Нацради (як і нової влади в цілому) ніхто не характеризуватиме відомою формулою: «для друзів — все, для ворогів — закон».

Підготував Михайло МАЗУРІН, «День»
Газета: 
Рубрика: