Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ректора УКУ висвятили на єпископа

Блаженнійший Святослав: «Відпускаючи вас до Франції, знаємо, що ви нас не покинете, — не покинете церкви в Україні й нашого Католицького Університету»
28 серпня, 2012 - 00:00
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

Архієрейська хіротонія отця Бориса Ґудзяка, яку очолив Блаженнійший Патріарх Святослав (Шевчук), відбулася в архікатедральному соборі Святого Юра у Львові. Владика-номінант склав Сповідь Віри, виклавши істини вчення Церкви. Була зачитана грамота найменування отця Бориса, якого Папа Венедикт XVI 21 липня призначив титулярним єпископом міста Каркабія, — апостольським екзархом для українців-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії.

Глава УГКЦ вручив новообраному владиці митру та єпископський жезл. «Хіротонія отця Бориса відбувається у цікавий момент, коли святкуватимемо двадцяту річницю повернення до собору Святого Юра тлінних останків слуги Божого Патріарха Йосипа Сліпого», — зазначив у вітальному слові Блаженнійший Святослав і подякував владиці Борисові за невтомну працю в Україні: «УКУ назавжди буде пов’язане з вашою особою. Відпускаючи вас до Франції, знаємо, що ви нас не покинете — не покинете Церкви в Україні й нашого Католицького Університету».

Участь у хіротонії та урочистій Літургії взяли Папський нунцій в Україні Томас-Едвард Галіксон, Митрополит Львівський архієпископ Ігор (Возьняк), Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Ірландії УГКЦ владика Гліб (Лончина), владики УГКЦ з України та з-за кордону, владики РКЦ: єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Мар’ян Бучек, єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон Дубравський, священики Апостольського Екзархату для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу, представників дипломатичного корпусу: посли США, Австрії, Польщі, Королівства Данії, Грузії та Вірменії, представники донорів і фундацій УКУ, викладачі та студенти УКУ, представники різних християнських конфесій, зокрема митрополит Львівський УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

Архієрейську хіротонію отця Бориса Ґудзяка у прямому ефірі транслював 12-й канал (ЛОДТРК).

ДОВІДКА «Дня»

Владика Борис Ґудзяк народився 1960 року в США, в родині емігрантів зі Львівщини. Освіту здобув у штаті Нью-Йорк — у Сіракузькому університеті (Syracuse University) та в Римі — в Папському Урбаніанському університеті (Pontificia Universitas Urbaniana) і Папському східному інституті (Pontificium Institutum Orientalium). 1992-го Борис Ґудзяк прибув до Львова, де заснував і очолив Інститут історії Церкви. 2002-го став першим ректором Українського Католицького Університету. Автор численних наукових праць і публікацій про історію Церкви, богословську освіту та різноманітні теми суспільно-культурного характеру.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Газета: 
Рубрика: