Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розгляд переноситься...

Олексій ПОДОЛЬСЬКИЙ: «Ви ж розумієте, що якщо тінь кримінальної справи падатиме на родину Кучми, то ніхто з поважних людей не прийде на сніданок до Пінчука в Давосі»
12 січня, 2012 - 00:00

Події навколо кримінальної справи Кучми розгортаються так швидко, що навіть судді не встигають ознайомитися із всіма процесуальними документами. Не говорячи про сторони процесу. Учора Апеляційний суд Києва відклав розгляд скарг Генпрокуратури, адвоката Мирослави Гонгадзе — Валентини Теличенко, потерпілого Олексія Подольского, представників Миколи Мельниченка — Миколи Неділька та Павла Сичова на рішення Печерського райсуду столиці, який визнав незаконною постанову ГПУ про порушення кримінальної справи стосовно екс-президента Леоніда Кучми. Відповідне рішення на початку судового засідання оголосила колегія суддів Апеляційного суду на чолі із суддею Галиною Полтавцевою. Суддя пояснила, що матеріали справи надійшли до суду лише 5 січня й що вони налічують багато томів, тому суд не встиг з ними ознайомитися.

Хоча у розмові із «Днем», потерпілий Олексій Подольський підкреслив, що рішення Апеляційного суду підводиться до Давоського сніданку, який організовує зять екс-президента Віктор Пінчук, щоб, зокрема, «зняти тінь з сім’ї Кучми». Однак сторони процесу погодилися з пропозицією суду відтермінувати засідання, тому що вони також не встигли ознайомитися з доповненнями заперечень сторони захисту екс-президента. В результаті, суд оголосив перерву в засіданні до 20 січня о 9.20.

Варто підкреслити, що Апеляційній суд не зрадив традицій Печерського суду і заборонив знімати та фотографувати журналістам під час судового засідання. І ще одна традиція «печерського» судочинства — суддя Полтавцева говорила так тихо, що її ледь можна було почути. А слухати було кому. Журналістів в цей раз було набагато більше, ніж під час розгляду скаргу адвокатів Кучми в Печерському суді. Ажіотаж нагадував часи березня 2011-го, коли тільки порушили справу проти Кучми. Це якраз і має стати традицією серед журналістів — постійно слідкувати за резонансними справами.

КОМЕНТАРI

Віктор ПЕТРУНЕНКО, адвокат Леоніда Кучми:

— Ми подали свої заперечення на апеляцію прокурора, на апеляцію представників потерпілих, представників пана Мельниченка. Також ми подали свої заперечення на додатки до апеляції прокурора. Із самого початку підстав для порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми не було. Рішення Печерського суду повністю законне. Тому ми сподіваємося, що такого ж висновку дійде і Апеляційний суд. Плівки Мельниченка перебувають поза законом, тому що здобуті незаконним шляхом, і містять сфальсифіковані дані.

Микола НЕДІЛЬКО, представник Миколи Мельниченка:

— Я сумніваюся, що Апеляційний суд задовольнить скарги скаржників і скасує рішення першої інстанції — Печерського суду. Причина в тому, що якщо аналізувати суддівський склад, то можна дійти висновку, що одні й ті ж самі судді займалися посадкою Юлії Тимошенка, а зараз займаються посадкою Миколи Мельниченка. Наприклад: 1) суддя Кіреєв поновив кримінальну справу проти Мельниченка, і той же суддя Кіреєв виніс обвинувальний вирок по Тимошенко; 2) суддя Супрун закрила кримінальну справу проти Кучми, й та ж суддя Супрун відмовила у задоволенні скарги Тимошенко на постанову про порушення проти неї кримінальної справи; 3) суддя Трубніков виніс санкцію на арешт Мельниченка, і той же суддя Трубніков виніс санкцію на арешт Тимошенко.

Що стосується судді Полтавцевої. У свій час вона відмовила у задоволенні нашої апеляційної скарги на постанову Кіреєва, коли вирішувалося питання про кваліфікацію дій Кучми. Як відомо, тоді виключили кваліфікацію «на замовлення» і включили кваліфікацію «за наказом». Тому на початку засідання, коли головуючий суддя спитала, чи довіряємо ми їй, ми заявили відвід Полтавцевій. Також суддя Полтавцева безпосередньо брала участь у розгляді нашої апеляційної скарги на постанову судді Кіреєва, якою останній поновив закриту Генеральною прокуратурою справу проти Мельниченка.

Олексій ПОДОЛЬСЬКИЙ, громадський діяч, журналіст:

— Суддя відтермінувала засідання через те, що вона начебто не читала справу. Але справа в іншому — в сніданку в Давосі, який щорічно проводить зять Кучми Пінчук. Сніданок в Давосі має відбутися десь наприкінці січня. Тому причина перенесення судового засідання — в термінах. Ви ж розумієте, що якщо тінь буде падати на родину Кучми, то ніхто з поважних людей не прийде на цей сніданок. Я переконаний, що представництво в Давосі залежатиме від того, чи буде на сім’ї Кучми кримінальна справа. Якщо кримінальна справа висить, то найбільш серйозні люди можуть взяти це до уваги й не прийти. Тому треба до того часу зняти всі обвинувачення. Якщо сьогодні суддя ухвалила б рішення, тоді до Давосу ми встигали б подати касаційну скаргу і повідомити про це суспільство. А це означало б, що справу Кучми ще не закрито. Тому чим ближчим буде рішення Апеляційного суду до Давосу, тим менше в нас шансів до сніданку Пінчука подати скаргу. Хоча для винесення рішення по цій справі не потрібні терміни, тому що суддя Полтавцева вже обізнана в цій справі. Їй доручаються всі скарги по цій справі. Я також буду заявляти їй відвід. Це ж вона виносила рішення, коли ми оскаржували рішення прокуратури по кваліфікації злочинів Пукача. Прокуратура тоді вигадала, що злочин проти мене та Гонгадзе скоювався на виконання злочинного наказу, а не на замовлення. Так от, суддя Полтавцева залишила нашу скаргу без задоволення. Так, скоріш за все, буде й цього разу.

Іван КАПСАМУН, «День»
Газета: 
Рубрика: