Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Руйнування будинків у Дніпропетровську вже нікого не дивує

9 грудня, 1999 - 00:00

У самому центрі Дніпропетровська, по вулиці Харківській, 8, звалилася стіна триповерхового житлового будинку. Цеглинами з перекриттями завалило квартиру на першому поверсі. Ще декілька квартир отримали таке руйнування, що стали абсолютно непридатними для проживання. Сталося це о пів на сьму вечора, коли мешканці будинку ще не спали. В паніці вони вибігли на вулицю, на щастя ніхто не постраждав.

За словами старожилів цього будинку, спорудженого понад 160(!) років тому, ніхто з них не пам'ятає, щоб дім колись капітально ремонтувався, й уже багато років він вважався аварійним. Причому стан триповерхівки був такий, що в багатьох квартирах мешканці вважали за краще з'являтися якомога рідше, ночуючи в родичів. Ті ж, хто не мав такої можливості, останнім часом чули потріскування конструкцій і глухі підземні поштовхи. «Добило» споруду будівництво поряд елітного будинку для заможних громадян.

Руйнування триповерхівки по Харківській, 8 нарешті змусило владу вжити заходів. В.о. міського голови Іван Куліченко на скликаній із цього приводу прес-конференції повідомив про виділення потерпілим двох квартир. Іншим, за його словами, протягом місяця доведеться жити в готелі, поки міські служби не знайдуть коштів для купівлі нового житла.

Проте руйнування старих будинків у центрі Дніпропетровська, схоже, нікого вже не дивує. Адже відбувається це не вперше. Як заявив Іван Куліченко, в місті нараховується добра сотня подібних споруд, які перебувають у категорії «аварійних, що загрожують обвалом«(!), і в них живуть люди. Ще півтори тисячі визнано просто «аварійними», а 2660 — вважаються старими. Відновлення цих, з дозволу сказати, житлових будинків часто є проблематичним. По-перше, на це немає коштів, по-друге, грошей немає й на відселення громадян. Частковий вихід влади бачать у тому, щоб споруди, що мають архітектурну цінність, передавати комерційним структурам. Так, минулого року таким чином розпорядилися зі 120 будівлями. Але основну надію «батьки міста» покладають на поповнення бюджету від продажу земельних ділянок. Гроші ці мають намір направити не лише на відновлення будинків, але й на розв'язання проблем підтоплення й обвалів, від яких страждають багато які райони Дніпропетровська. Щоправда, питання про приватизацію земельних ділянок поки перебуває на розгляді депутатів міськради й уже неодноразово відкладалося через суперечки про ціну на землю. Тож будинки в центрі міста можуть валитися від старості ще довго. Добре б, коли без жертв.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: