Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

СБУ відкриє електронну бібліотеку

Розсекречених архівних документів
15 квітня, 2008 - 00:00

Служба безпеки України планує до вересня 2008 року відкрити електронну бібліотеку розсекречених архівних документів, доступ до якої матимуть усе бажаючі українці. Про це повідомив в.о. голови служби Валентин Наливайченко в понеділок під час чергових історичних слухань у СБУ, передає Інтерфакс-Україна.

«Обіцяю, що Служба безпеки України не просто оприлюднить ці документи, ми зробимо їх загальнодоступними... Влітку ми відкриємо приміщення з вільним доступом до цих документів. Із вільним доступом до всіх фотокарток, і документів безкоштовно», — повідомив В. Наливайченко.

У свою чергу співробітник галузевого архіву СБУ Олександр Іщук додав, що є пропозиція відсканувати розсекречені раніше архівні документи, а також ті документи, що були розсекречені під час історичних слухань у СБУ і «загнати їх у комп’ютер для того, щоб усі могли мати доступ до електронної версії цих документів». За словами А. Іщука, це сотні томів розсекречених матеріалів, зокрема, тільки 86 томів — це справа про УПА.

За словами керівника прес- центру СБУ Марини Остапенко, планується, що приміщення електронної бібліотеки знаходитиметься в приміщенні Служби безпеки України на вулиці Володимирській, 33. У цю бібліотеку можна буде звернутися заздалегідь записавшись. М. Остапенко також підкреслила, що планується можливість роботи з реєстром для пошуку необхідних документів.

Газета: 
Рубрика: