Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ще «Контакт»

Сьогодні показом французького фільму «Подорож імператора» (режисер Люк Жаке) відкрився другий міжнародний фестиваль неігрового кіна «Контакт».
8 квітня, 2006 - 00:00

Як і минулого року, програма форуму є досить насиченою.

Що важливо, національний конкурс за насиченістю не поступається міжнародному: півтора десятки фільмів найрізноманітнішої тематики зняті зовсiм різними режисерами — ще одне свідчення того, що вітчизняна документалістика не просто виживає всупереч умовам, що склалися, але й плідно розвивається. Що ж до міжнародного змагання, то тут простежуємо й тематичний, і жанровий, і географічний розмах: фільми з Данії, Нідерландів, Німеччини, Чехії, Iспанії, Iзраїлю, Великої Британії, Iталії, Словаччини, Швейцарії, Фінляндії, Латвії, Канади, Польщі... Усі ці стрічки разом з українськими виборюватимуть головний приз — 5000 доларів.

Ще більше цікавинок, як водиться, у позаконкурсі. Новина другого «Контакту» — вихід за стіни Будинку кінематографістів. У кінотеатрі «Батерфляй Ультрамарин» показуватимуть програму «Сенс життя — сенс мистецтва», яку складуть здебільшого французькі стрічки про видатних митців сучасності. Ще одна специфічно кіноманська пропозиція — ретроспектива до 110-річчя від дня народження, без перебільшень, геніального документаліста, нашого земляка, Дзиги Вертова, що пройде у кіноклубі Києво- Могилянської академії. Давній друг «Контакту» й кінофестивалю «Молодість» голландець Вінсент Моннікендам привезе програму неігрового кіна його країни «Фокус на Голландії». Приверне увагу й огляд документалістики Брайтона — одного з найкінематографічніших міст Великої Британії. Соціально-історичний нахил матиме секція «Діти ХХI століття»; зрозуміло, не обійдеться й без добірки стрічок до 20-річчя Чорнобильської трагедії.

Команда «Контакту», котра водночас є й організатором «Молодості», скористалася нагодою, щоб також оголосити про початок конкурсу сценаріїв, котрий проводитимуть спільно «Молодість» і фонд «Україна 3000». Його результатом має стати створення двох сценаріїв фільмів — як документальних, так і художніх — на історичну тематику. Підсумки підбиватимуть уже восени, під час «Молодості».

А кінофестиваль «Контакт» триватиме до 14 квітня й завершиться роздачею призів, а також фільмом-сюрпризом за участю П’єра Рішара.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: