Учора розпочався Великий піст, що триватиме сорок днів — аж до Великодня. (Цьогоріч припадає на 15 квітня). А напередодні, у вихідні, православні святкували Масницю (Сиропустну неділю, Загальницю чи Запусти — інші назви, що широко використовуються).
Насправді це — давньослов’янське свято проводів зими, яке Церква додала у свій календар. Колись воно тривало цілий тиждень. До наших днів «вціліли» вихідні, а особливо неділя. Коронна страва Масниці — млинці з варенням, сиром, картоплею, ікрою... (решту додумати). До речі, млинці — уособлення сонця і весни. Святкування супроводжуються веселощами і гульбищами, які закінчуються, власне, спаленням Масниці — прообраза зими. Очевидно, що з роками подія обростає «нововведеннями». Так, із жартівливими народними піснями тепер виконують ще Штрауса...