Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Січневі аномалії

Рекордне тепло на фоні ураганного вітру
31 січня, 2002 - 00:00

Як повідомила «Дню» консультант МНС з прогнозування надзвичайних ситуацій природного характеру Наталія Токар, нинішній місяць взагалі підніс Україні декілька сюрпризів — початок січня був дуже холодним, потім температура досягла норми, після чого встановилася на рідкість тепла погода. За словами експерта, потепління призвело до сходу сніжного покриву на рівнинних територіях і танення льоду, що, в свою чергу, вплинуло на рівень води у ріках. За інформацією МНС, на Західній Україні він піднявся на 0,5–1,5 метри. Тому по всій території країни організовано чергування оперативних бригад, а особлива увага приділяється традиційно «паводковому» регіону — Закарпаттю.

За словами Н. Токар, для України тепла погода в цей час року не нова, а ось вітер, що досягав часом 30 м/сек., хоч і трапляється у гірських районах країни, для рівнинних територій є вже ураганним. Унаслідок вітряної погоди у деяких населених пунктах було зафіксовано відключення світла, а за інформацією прес- центру МНС позавчора, внаслідок вітру, виявилися знеструмленими 60 населених пунктів у Львівській і 20 — в Івано-Франківській областях. Крім того, продовжила Н. Токар, досить рідкісним явищем для такої пори року були грози (наприклад, у Києві), зумовлені швидкими переміщеннями вологих вітряних мас. Раїса Сосновська, у свою чергу, відзначила, що грози на території України було зафіксовано лише у Чорнобилі. У Києві ж, незважаючи на свідчення очевидців, які ніби бачили у районі Деснянського району щось подібне до кульової блискавки, зафіксувати ці примхи природи не змогли. Причина банальна: всі метеостанції знаходяться на Правому березі, а прохання синоптиків до міськадміністрації про будівництво станції на Лівому березi залишилися без відповіді.

ДО РЕЧІ

У Європі внаслідок сильної негоди, щонайменше 17 чоловік загинуло і кілька сотень тисяч чоловік залишилися без електропостачання. З восьми чоловік, що загинули в Англії і Шотландії, п’ятеро були за кермом вантажних автомобілів, перекинутих вітром, пориви якого досягали 160 км/год. У Шотландії один чоловік загинув і одна жінка отримала важкі поранення внаслідок падіння дерева, повідомляють podrobnosti.com. Ще одна жінка загинула у місті Йорку після того, як на неї впала деталь конструкції церкви. У Польщі загинули чотири людини: троє чоловіків, на автомобілі яких впали дерева, і одна жінка, на яку впав повалений вітром ліхтарний стовп. Ще вісім чоловік на півдні країни отримали поранення. В Німеччині під поваленими деревами загинули три людини. У Швеції через обрив ліній електропередач без електрики залишилися 100 тисяч будинків. Стихія також позбавила електропостачання більше 100 тисяч британських сімей.

Михайло ЗУБАР, «День»
Газета: 
Рубрика: