Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сьогодні визначиться гострота «сокири» для парламенту

29 березня, 2000 - 00:00

Конституційний суд України ухвалив рішення у справі щодо конституційних подань 103 і 108 народних депутатів про конституційність Указу Президента «Про проголошення всеукраїнського референдуму з народної ініціативи». Хоч це рішення було прийняте у понеділок, КС взяв паузу і оголосить його тільки сьогодні, давши, таким чином, політикам, політологам і журналістам ще два дні для висловлювання всіляких прогнозів, думок і передбачень.

Зокрема, за словами лідера Компартії Петра Симоненка, КС, мабуть, виніс рішення про неповну відповідність Конституції Указу про референдум. Він повідомив, що, за інформацією, яка у нього є, КС, певно, рекомендуватиме виключити з переліку питань, що виносяться на референдум, перше і шосте — про закріплення у Конституції права Президента розпускати парламент у разі, якщо за це висловиться населення країни на референдумі, і про прийняття Конституції всеукраїнським референдумом.

Тим часом, Парламентська Асамблея Ради Європи збирається рекомендувати Комітетові міністрів РЄ припинити членство України у цій організації, якщо референдум, призначений на 16 квітня 2000 року, відбудеться. Обгрунтовуючи таку рекомендацію, ПАРЄ висловлює стурбованість у зв’язку з референдумом про реформу влади, вказує на те, що «методика і організація» референдуму «є нечіткими». Асамблея також підкреслює, що «референдум неможливо організувати без прийняття відповідного закону Верховною Радою», — повідомляє Інтерфакс-Україна.

Водночас, у проекті рекомендацій ПАРЄ вітає низку «позитивних кроків» українського керівництва щодо реалізації взятих перед РЄ зобов’язань, зокрема, про ратифікацію Протоколу № 6 Європейської конвенції про права людини, скасування смертної кари, а також ратифікацію Європейського договору про регіональні мови та мови меншин.

Питання про реформування інститутів влади в Україні у зв’язку з референдумом планується розглянути на сесії ПАРЄ 3 — 7 квітня.

А серед українських політиків також обговорюється й один із, мабуть, найсуперечливіших варіантів можливого рішення Конституційного суду. Згідно з ним, референдум загалом визнається конституційним, але рішеннями його можна буде скористатися тільки після ухвалення відповідної законодавчої бази в парламенті. Однак, такий варіант рішення викликає переконливі заперечення юристів. Наприклад, лідер партії «Вперед, Україно!», заслужений юрист України Віктор Мусіяка підкреслює, що у зверненні, направленому до КС, народні депутати не запитували про шляхи можливого використання волевиявлення народу, а сам по собі «Конституційний суд не може давати трактування» з цього приводу.

Дмитро СКРЯБІН, Ірина ЧЕМЕРИС, «День»
Газета: 
Рубрика: