Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Святогорськ затвердив свій герб і прапор

I планує стати курортним центром Донбасу
29 липня, 2003 - 00:00

На останній сесії Святогорської міської ради було затверджено герб і прапор міста. До останнього часу місто носило ім’я Славяногорськ, і абсолютно логічно, що місту з новою назвою була необхідна нова символіка. Наступного року місту, яке обіцяє стати здравницею і курортом європейського рівня, виповнюється 465 років. Як стверджують історики, перша історична назва правобережної частини міста — Святі гори — з’явилася в письмових документах на початку XVI століття і була пов’язана зі сторожовими постами Московської держави. У 1624 році з’явилися перші записи про Святогорський Успенський чоловічий монастир у крейдяній скелі. Це місце і стало потім першим населеним пунктом, де згодом виросло містечко, відоме нині далеко за межами України, і що нараховує на сьогоднішній день близько 6 тисяч жителів.

Ідея перейменування міста належить меру Святогорська Олександру Дзюбі. З цією метою в Славяногорську проводився референдум. Витрати, пов’язані з розробкою герба і прапора, взяло на себе одне з приватних підприємств. Щодо символіки герба, то зелений фон вказує на мальовничість природи, синій край — на річку Сіверський Донець, срібне п’ятигір’я — на Донецьку крейдяну скелю. Золотий хрест говорить про древність християнської віри у Святогор’ї.

За словами Олександра Дзюби, він завжди мріяв, щоб Святогорськ став містом- курортом, де приємно було б відпочивати всьому Донбасу. Було оголошено конкурс на розробку генерального плану реконструкції міста. У ньому взяли участь 5 інститутів. Перші три місця визначила робоча група, і після на базі інституту Донбасгромадянпроект під керівництвом Ніни Дорохової вийшов проект генерального плану. «Ми повинні сприяти тому, щоб усі ці задумки втілити, — говорить мер Святогорська. — На сесії міської ради план прийнято сім місяців тому, але вже зараз видно перші результати нашої праці: в районі вулиці Островського, згідно з генеральним планом, побудовано магазин «Еліт», що відповідає всім вимогам європейського стандарту. Ведуться ремонтні роботи на Пагорбі Слави. Причому місце це святе не тільки як пам’ять про загиблих воїнів, але і як пам’ять про городян, які жили тут багато років тому, оскільки Пагорб Слави створено на місці старого міського цвинтаря. Сьогодні вже проектується музей, на горі Артема будується друга черга меморіалу, присвяченого 60-річчю звільнення Донбасу».

Відродження Святогорська не лише як туристичного, а і як духовного центру проходить під патронатом прем’єр-міністра України Віктора Януковича та губернатора Анатолія Близнюка. Наступного року монастир буде оголошено лаврою. Напроти лаври розташується Успенський ярмарок, навколо озера — пляжі. На озері біля «Старого замку» буде побудовано аквапарк, на перехресті — музей Великої Вітчизняної війни та історико-архітектурний заповідник, перенесений із території монастиря. Лавра — це особливий статус, і не передбачено, щоб на її території були якісь світські організації. Виконком міської ради повністю це підтримує…

Сергій КУЗІН, Донецьк
Газета: 
Рубрика: