Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Театральний роман» Черномирдіна

24 травня, 2003 - 00:00

22 травня у Посольстві Росії в Україні відбувся вечір, присвячений 180-річчю з дня народження великого драматурга Олександра Миколайовича Островського, на який запросили послів країн СНД, дипломатів країн, акредитованих у нашій країні, театральну громадськість столиці.

Ім’я відомого письменника занесене до «Книги рекордів». За 40 років творчої діяльності він написав 49 п’єс, створивши великий репертуар для російської сцени. Все життя Олександр Миколайович боровся за створення реалістичного театру нового типу, ратував за те, щоб на підмостках ставили достовірно художні твори, вважаючи, що й грати у таких п’єсах потрібно по-новому.

І сьогодні твори драматурга ставлять на багатьох сценах різних країн. Наприклад, у Києві великий успіх у публіки мають постановки Театру драми і комедії на Лівому березі «Я вам нужен, господа» і Російської драми «Бешеные деньги». До ювілею О.М. Островського Новий драматичний театр на Печерську (художній керівник А. Крижановський) підготував літературно-музичну композицію, яку молодий колектив презентував на вечорі у посольстві. До композиції увійшли уривки з популярних п’єс «На всякого мудреца довольно простоты», «Свои люди — сочтемся», «На бойком месте», «Праздничный сон — до обеда», прозвучали романси «Однозвучно звенит колокольчик», «Эй, друг гитара», «Ночь светла». Уривки з листів і записних книжок драматурга читав актор і режисер І. Славінський. Глядачі тепло прийняли роботу молодих артистів і визнаного майстра сцени Миколи Рушковського. Його гідним партнером був Н. Рубашкін (Глумов), зігравши сцену з другого акту п’єси «На всякого мудреца довольно простоты». Проте, всі були хороші, але особливо чарівна — Олеся Власова-Слобідська, яка продемонструвала темперамент і ліричність у монолозі Липочки «Свои люди — сочтемся», чудові вокальні дані у виконанні романсів. У актриси величезний потенціал. До речі, на фестивалі «Київ травневий», який нині відбувається у нашій столиці, Олеся блискуче зіграла у виставі «Варшавська мелодія-2». Критики навіть називають її «другою Адою Роговцевою». Власова-Слобідська на рівних виступає з легендарною актрисою у новій постановці Ігоря Афанасьєва. Між іншим, на дипломатичному вечорі було дуже багато відомих і знаменитих особистостей, але найяскравішою гостею виявилася саме Ада Миколаївна.

— Актори Театру на Печерську (11 осiб) закінчили мій курс Театрального інституту ім. Карпенка-Карого чотири роки тому, — розповів Микола Миколайович Рушковський після виступу. — На той час до нас була уважною адміністрація Печерського району Києва. Дали приміщення і навіть виділили скромний бюджет. Сказали: «Творіть, але на ремонт немає коштів. Заробляйте самі». Ніхто з українських бізнесменів нам не дав жодної копійки. Допоміг голова Конфедерації спілки театральних діячів Кирило Лавров, розповівши про наші проблеми російському послу В. Черномирдіну. І завдяки зв’язкам та авторитету Віктора Степановича в діловому світі ми отримали гроші на ремонт. Сподіваюся, що вдасться закінчити його до вересня.

— У Києві я надолужую згаяне, — підкреслив Віктор Степанович. — Ходжу в театр і на концерти не за протоколом, а за велінням душі. Люблю класику і народну музику, драму, оперу і балет. Мені цікаво дивитися нові постановки, різне трактування відомих творів. Раніше не було можливості. Адже я народився у селі. У дитинстві був обділений класикою. У юності, коли став навчатися, зрозумів, як багато не знаю. Не можу себе назвати досвідченим театралом, але зате я дуже щирий глядач і слухач. Мене радує, що розширюються культурні зв’язки між нашими країнами.

У планах посольства — і надалі проводити музичні та літературні вечори, присвячені видатним діячам культури. Після літніх канікул цикл продовжать. Дипломати мають намір відзначати 130-річчя легендарної співачки Антоніни Нежданової, яка народилася у селі Крива Балка Одеської області, та її доля тісно пов’язана з Росією й Україною; ювілей відомого письменника Івана Тургенєва; планується вечір, присвячений великим композиторам Олександру Бородіну, Олександру Даргомижському та ін.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: