Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У четвер Брюссель розгляне план «порятунку» Греції

Боргові проблеми ЄС, на думку аналітиків, уже поставили в зону ризику українське автомобілебудування, енергетику і металургію
19 липня, 2011 - 00:00

Післязавтра Брюссель знову збирає круглий стіл на тему боргових проблем. У четвер, 21 липня, глави держав і урядів країн єврогрупи, планують зустрітися, щоб обговорити питання подальшого фінансування Греції. Про це повідомив голова Євроради Херман Ван Ромпей. «Наш порядок денний буде присвячено фінансовій стабільності єврозони в цілому, а також майбутньому фінансуванню грецької програми», — сказав він The Wall Street Journal. Важливо зазначити, що другий пакет допомоги Греції, без якого країна буде змушена оголосити наступного року дефолт щодо своїх боргів, досі не погоджений через відсутність рішення щодо участі в цьому пакеті приватних кредиторів. Ця невизначеність, що виникла, негативно впливає на настрої учасників фінансового ринку, зазначає Ван Ромпей.

Тому, за даними журналу Spiegel, зараз найбільш імовірним варіантом дій єврозони є реалізація схеми скуповування боргів Греції за ринковими цінами. «Уже півтора роки я постійно говорю нашим партнерам, що нам усім разом треба зробити сміливі кроки — не лише на користь майбутнього Греції, але і всієї Європи. Настав час прокинутися», — сказав вихідними днями грецький прем’єр Георгіос Папандреу, пише Financial Times.

Часу на «прокинутися» в ЄС, мабуть, залишається не дуже багато. Адже поширення боргової кризи дедалі більше загрожує стабільності валюти співтовариства. Якщо економічні інструментарії і програми не допоможуть ЄС вийти з боргової кризи, то власті будуть змушені піти на політичні рішення, прогнозують експерти. Звичайно, не йдеться про вихід якої-небудь з країн із ЄС. Імовірні рішення можуть привести як до створення податкового союзу з суворішими правилами і директивами регуляції фінансової сфери, так і до такої собі пакетної реструктуризації боргів, угоди між владою і держателями зобов’язань тих або інших країн, і послабленню валютного союзу.

Тим часом, вітчизняні аналітики попереджають: боргові проблеми ЄС негативно впливають на економіку України. Зокрема перше, що сигналізує про проблеми, на думку експертів компанії X-Trade Brokers Ukraine, — торговельне сальдо. Експорт товарів з країни до ЄС, як стверджує експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк, цього року може скоротитися на 2-3% до 12,700 мільярда доларів порівняно з 13,0519 мільярда доларів у минулому. Тоді, як імпорт впаде на 7% до 17,763 мільярда доларів порівняно з 19,1012 мільярда доларів.

Істотно, підрахували в X-Trade, можуть постраждати на тлі даної ситуації деякі сектори економіки України. Так, виробництво в хімічній промисловості протягом наступних трьох кварталів, за даними експертів, може знизитися на 5,4%, в сільському господарстві — на 6,4%, у легкій промисловості — на 11%. Інвестування у фінансову сферу може скоротитися на 8-10%. Крім того, посилення боргової кризи негативно вплине на ті галузі економіки країни, які орієнтовані на технологічний імпорт з ЄС: автомобілебудування, енергетика, видобуток, металургія, інфраструктура.

Безумовно, кажуть експерти, у зоні ризику перебуває вітчизняна банківська система, оскільки понад 35% банків, що працюють в Україні, — це банки з ЄС. А різке зниження вартості євро може істотно скоротити золотовалютний резерв НБУ, оскільки доля євровалюти в них складає близько 10—12%. Але такий варіант малоймовірний, запевняє Олексюк. «В ЕЦБ достатньо ресурсів для того, щоб зробити жорсткішою монетарну складову ринку: викуп єврооблігацій, держборгу будь-якої з країн регіону. У викупі боргових паперів країн ЄС також зацікавлені зовнішні інвестори, зокрема Китай», — зазначає він. За підрахунками аналітика, курс євро на світовому ринку до кінця року торгуватиметься в широкому діапазоні — 1,3656—1,5104 долара. В Україні ж, в такому разі, вартість валюти перебуватиме на рівнях 11,05—11,70 гривні за євро.

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: