Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Донецьку не схотіли позбуватися тоталітаризму

25 вересня, 2008 - 00:00
ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА (ІІ З’ЇЗД ПАРТІЇ РЕГІОНІВ У СЄВЕРОДОНЕЦЬКУ) / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Донецькі депутати відмовилися ліквідувати символи й ознаки тоталітаризму, що досі присутні на вулицях шахтарської столиці. Йдеться не лише про пам’ятники діячам радянської епохи, а й про «тоталітарні» назви вулиць і районів, яких у місті досі дуже багато. Пропозицію про перейменування цих об’єктів і частковий демонтаж пам’ятників висловила Донецька облдержадміністрація, яка керувалася нормами відповідних указів керівництва країни й законів. На думку чиновників з ОДА, в столиці Донбасу аж ніяк не обов’язково було знищувати всі пам’ятники радянської епохи — керівництво області хотіло лише позбутися тих об’єктів, які нагадують громадянам про Голодомор і політичні репресії. Однак депутати Донецької міської ради, від яких прямо залежало це рішення, розцінили це інакше.

На черговій сесії міськради більшість депутатів одностайно проголосувала проти такого рішення, відмовившись боротися із символами тоталітаризму в місті. Особливо завзято проти пропозиції ОДА виступав скандально відомий секретар міськради Микола Левченко, який і раніше заявляв про те, що соціалістичні пам’ятники повинні зберігатися в місті, бо це його історія. «У нас є назви історичні в місті, хтось їх пов’язує з тоталітаризмом, я це пов’язую з тим, що ми всі в цій країні народилися», — підкреслив секретар міськради.

За його словами, вимога облдержадміністрації пролежала в Донецькій міській раді вже рік, і депутати були просто вимушені його нарешті розглянути. Підтримав міськраду і її глава Олександр Лук’янченко, котрий завжди висловлювався проти демонтажу радянських пам’ятників і перейменування вулиць. Щоправда, мер завжди аргументував свою відмову не ідеологічними, а матеріальними міркуваннями. За словами донецького градоначальника, перейменування вулиць — це надто дороге задоволення для міста: треба буде не лише змінити вивіски на вулицях, а й замінити паспорти городянам, які на них прописані. Хоч би як там було, самі донеччани вже не ставляться до згаданих об’єктів з історичним пієтетом й іноді навіть плюндрують їх. Особливо перепадає пам’ятникам Леніна, яких в області досі дуже багато. У Донецьку, наприклад, монументу цьому діячу жартуни вночі пофарбували черевики в білий колір, а в Краматорську на постаменті пам’ятника невідомі вандали замість слова «Ленін» написали «Леннон».

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: