Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Криму — перевиробництво зерна

26 липня, 2006 - 00:00

Крим обмолотив близько 80 відсотків площ ранніх зернових і зібрав уже понад 1,1 мільйона тонн зерна. Незважаючи на те, що площі зернових через сувору зиму скорочено на 11 відсотків, усього на півострові підлягає збиранню 484 тисячі гектарів, у Криму очікується отримання зерна більше, аніж торік — понад 1,2 мільйона тонн. Сприяв цьому посів зернових із внесенням мінеральних добрив, виконання рекомендацій науки, боротьба з бур’янами та шкідниками. Успіхові Криму сприяла й допомога держави: господарства вчасно отримали з Києва дотацію на посів ранніх культур у обсязі 31 мільйона гривень, яку використали на догляд за посівами та підготовку до збирання.

Головний хліб — озима пшениця — в Криму займає понад 303 тисячі гектарів. Її врожайність на 3 центнери з гектара вища, аніж минулого року — 26,6 центнера, а в хлібному Радянському районі — 34,6 центнера.

Разом з тим, хлібороби Криму зазначають, що в Криму спостерігається явне перевиробництво ячменю та пшениці і структура посівів потребує кардинальних змін. Селяни, як правило, страждаючи через відсутність грошей для закупівель палива, змушені дешево продавати перший урожай, що призводить до збитків. У той же час, посіви зернових займають левову частку в структурі, що стало традиційним ще за радянських часів, коли основна маса українського зерна продавалася Росії та іншим республікам колишнього СРСР. Зараз структура продажу змінилася, Україна загалом виробляє зерна в чотири—п’ять разів більше, ніж може спожити сама, а інше змушена продавати часто за умов несприятливої кон’юнктури ринку чи згодовувати худобі. У той же час у країні часто спостерігається дефіцит овочів, фруктів, технічних культур. Так, цього року ячмінь кримчани продавали за 520 гривень за тонну, хоча реальна ціна його не менша аніж 600 гривень. Держрезерв України пропонує 710—780 гривень за тонну пшениці третього класу, однак він запізнюється із закупівлями, до того ж держава закупить лише частину зерна, а інше селянам доведеться продавати в умовах перенасичення ринку та жорсткої конкуренції за низькими цінами. Намагаючись змінити структуру виробництва, кримські аграрії цього року збільшили посіви олійних культур — соняшника й ріпаку, що значно рентабельніше, ніж зернові. Наприклад, за даними Кримської аграрної біржі, цього року є можливість продати насіння ріпаку за експортними контрактами за 260—310 доларів за тонну, за внутрішніми контрактами — за 1300—1400 гривень за тонну, що значно дорожче ранніх зернових. У Криму вважають, що цей напрямок виробництва має значну перспективу, оскільки в країні розвиватиметься виробництво біодизеля та олій різного призначення.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: