Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Монако демонструють писанки

П’ять сфер від Оксани Мась
26 липня, 2011 - 00:00
LA SCALA, 1 AVENUE HENRY DUNANT / ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ О. МАСЬ

Нагадаємо, цього року Оксана Мась представила Україну на 54-му Венеціанському бієнале. Роботу «Post-vs-Proto-Renaissancе» (фрагменти Гентського вівтаря збирали з дерев’яних елементів, розписаних «гріхами й сподіваннями») виставлено на двох майданчиках — п’ять фрагментів у щойно відреставрованій церкві Сан-Фантин і три фрагменти — на Гранд-каналі, майдані Сан-Стае. Український павільйон на Венеціанському бієнале відвідало понад 90 000 людей.

А нині центральну вулицю Монте-Карло Ave Henri Dunant, Palais de La Scala прикрашено працями Оксани Мась. За традицією влада Князівства Монако презентує своїм гостям нові тенденції сучасного мистецтва і щосезону організовує нові експозиції просто неба. Заявки подають за вісім місяців. Принц Монако Альберт II вибрав «Сфери Добра і Духовного Відродження» Оксани Мась і скульптуру Аніш Капура.

Загалом в Монако можна побачити п’ять сфер: три — розміром 90x110cм, дві сфери розміром 50х110см представлено в приміщенні Opera Gallery. Сфери створено з 1500 дерев’яних елементів у формі яйця, кожне з яких містить послання, вік якого нараховує понад 3000 років. Якщо придивитися уважно, можна побачити тонкий ручний розпис. Мотиви малюнків повторюють візерунки найдавніших культур світу —від індіанців майя, Персії, стародавніх кельтів до Західної України, де цю традицію, на щастя, не було втрачено.

Проект став міжнародною подією — сфери вже демонстрували у Вашингтоні, Цюриху, Барселоні, Москві, Києві, Нью-Йорку й Парижі.

«Сфери Добра і Духовного Відродження» встановлено в Монако з ініціативи Opera Gallery, з якою Оксана Мась співпрацює понад рік. Це одна з найбільших і найавторитетніших у світі галерей, що експонує твори Фернандо Боттеро, Пітера Гріневея, Марка Шагала, Казимира Малевича. Варто зазначити, що одночасно зі «Сферами Добра і Духовного Відродження» у приміщенні Opera Gallery, за адресою Palais de La Scala, 1 Avenue Henry Dunant, експонують виставку робіт Пабло Пікассо, малярство й графіку Оксани Мась.

Оксана БЕЗРУКОВА
Газета: 
Рубрика: