Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У наших спортсменів виник «польський синдром»?

12 вересня, 2000 - 00:00

Столиця України 9 вересня приймала в себе змагання Східної кваліфікаційної групи Euro «Club Team» Сuр — 2000 із пул-більярду.

Змагання проходили у БК «Росток». Крім української команди — клубу «Грін Глейд» (у перекладі з англійської — «зелена поляна») заздалегідь було заявлено три команди — з Росії, Білорусі та Польщі. Втім, у мінчан виникли проблеми із заявкою, а москвичі у п’ятницю повідомили, що через хворобу одного гравця теж не зможуть приїхати. У результаті, «турнір чотирьох» перетворився на матч між «Грін Глейдом» і польським клубом «21» із Гданьська.

За правилами пул-більярду гра складається з чотирьох партій, у кожній команді відповідно — по чотири гравця. Господарів представляли — Ярослав Винокур, Андрій Радишевський, швед Йорген Сендман і Артем Кошовий. Партії проводилися з трьох дисциплін, залежно від кількості граючих куль — «вісімка», «дев’ятка» і «14+1». Рівно через тиждень, після того, як українські футболісти програли полякам у відбірковому матчі до ЧС-2002, гості не залишили шансів й у більярді — 4:0.

Найбільш захоплюючим був поєдинок між поляком Міхалем Ліходжевськи та шведом Йоргеном Сендманом, котрий живе і працює у Києві і грає за «Грін Глейд». Ще 10-15 років тому Й. Сендман був одним з найкращих гравців планети з пул-більярду, а пізніше навіть був президентом Всесвітньої федерації. Заслуги його перед пул- більядром неоціненні — саме Й. Сендман добився включення цього виду спорту до олімпійської програми. Зараз швед активно займається тренерською діяльністю, викладає у столичному Інституті фізкультури. Досить сказати, що він виховав 7 чемпіонів світу. Наразі він не є професійним гравцем, можливо, це і вплинуло на результат його дуелі з найсильнішим гравцем гостей. Клуб «21» із Гданьська вийшов у фінал Euro «Club Team» Сuр — 2000, який, до речі, проходитиме в Польщі 20-21 жовтня.

Юрій ТРОХИМЧУК
Газета: 
Рубрика: