Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У парламенті — дитячий день

31 серпня, 2002 - 00:00

Учора в сесійній залі Верховної Ради України школярі і студенти тестували нову систему інформаційного забезпечення роботи парламентаріїв. Робочі місця депутатів зайняли члени Малої академії наук, переможці шкільних олімпіад і ті, хто досяг значних успіхів у навчанні. За оцінками незалежних експертів, нова система «Рада-3» — одна із кращих у світі. Кожне робоче місце депутата обладнане невеликим монітором, що розширює можливості роботи з інформацією і документами, а табло для зображення результатів голосування замінили на великий кольоровий екран. Дитяча «гра в парламент» вилилася в серйозну розмову про проблеми молоді і шляхи їхнього вирішення. Молодь цікавили реформи в армії, в освіті, питання працевлаштування після закінчення вищого навчального закладу. Вів засідання парламенту і відповідав на наболілі запитання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Потім гостям запропонували перевірити роботу системи голосування в особливо складному для даної техніки режимі — витягнути реєстраційні картки в момент голосування, що вже розпочалося, демонструючи цим відмову голосувати, як це іноді відбувається під час засідання у Верховній Раді. Про те, що далеко не всі присутні в залі в майбутньому мріють про депутатське крісло, також можна було побачити на новому великому екрані в залі — депутатами захотіли стати 170 осіб, відмовилися — 118, утрималися — 50, а не проголосували — 108.

Спікер парламенту висловив побажання про створення молодіжного парламенту, щоб залучати молодь для прийняття державних рішень, а не за давнім звичаєм усе вирішувати за молодь. Молодіжний парламент, на думку Володимира Литвина, повинен вирішувати питання, пов’язані з підвищенням якості освіти, самоврядування в колективах, проблемами працевлаштування. До речі, з вівторка розпочнеться засідання другої сесії Верховної Ради, і телебачення транслюватиме роботу наших парламентаріїв у новому режимі. Згідно з Постановою Верховної Ради «Про висвітлення роботи другої сесії» на УТ-1 і УТ-2 з’являться нові програми. На Першому національному щодня увечері (21.45) «Щоденник сесії» триватиме до півгодини замість 10 хвилин, як було раніше. У програмі можна буде ознайомитися не тільки з обговоренням питань на сесійних засіданнях, роботою комітетів, засіданнями в округах, але й з коментарями фахівців стосовно тих законів, які обговорюватимуть у парламенті. А щосуботи на УТ-2 планують організувати 45-хвилинну передачу «Парламент». «Депутатів різних фракцій і комітетів запрошуватимуть для дискусій у прямому ефірі», — повідомив «Дню» Микола Орловський, керівник Дирекції телепрограм Верховної Ради України.

Людмила РЯБОКОНЬ, фото Анатолiя МЕДЗИКА, «День»
Газета: 
Рубрика: