Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У підтримку ВIЛ-позитивних

У Львові запрацюють мобільні клініки
27 листопада, 2008 - 00:00

У Львові 30 листопада у переддень Всесвітнього дня солідарності з ВІЛ-позитивними, з 12.00 до 16.00 на площі Ринок працюватиме мобільна амбулаторія Благодійного фонду «Салюс». Як повідомила під час прес-конференції керівник фонду Олександра Служинська, міжнародний благодійний фонд «Міжнародний альянс ВІЛ/СНІД в Україні» передав неурядовим організаціям у різних областях України 14 мобільних клінік, обладнаних на базі автобусів «Богдан». Одну з них отримав БФ «Салюс».

Такі мобільні клініки призначені для медично-консультаційної допомоги та проведення тестування на визначення ВІЛ-статусу. Планується, що такий автобус постійно курсуватиме Львовом та областю для перевірки уразливих до ВІЛ/СНІДу груп населення та усіх бажаючих мешканців.

А вже з понеділка у Львові стартували інші акції, присвячені дню пам’яті. 24листопада у Львові презентували документальний фільм «На краю. СНІД в Україні» німецького режисера Карстена Хайна. Фільм було знято для того, аби поінформувати населення Німеччини про ситуацію із захворюваністю на СНІД в Україні. За словами Карстена Хайна, мета зйомок «На краю. СНІД в Україні» над фільмом — виявити причини епідемії СНІДу в Україні.

«Це мій другий фільм на тематику ВІЛ/СНІДу. Перший був знятий перед помаранчевою революцією. Тоді ВІЛ-позитивні люди погано йшли на контакт, боялися заявляти про свою проблему публічно. Однак усе змінилося після 2005 року. До мого фільму багато людей погодилися дати інтерв’ю», — розповів Карстен Хайн.

За словами режисера фільму, переважна більшість ВІЛ-позитивних в Україні, як він це виявив під час роботи над стрічкою, споживачі ін’єкційних наркотиків, тому один з розділів фільму присвячений саме темі наркоманії та наркозалежності. Також є розділи, присвячені туберкульозу (на який хворіє близько 70% хворих на СНІД), ВІЛ-позитивним дітям тощо.

Наразі фільм було презентовано для працівників медичних закладів та громадських організацій та фондів, які працюють з ВІЛ-позитивними.

Залишається сподіватися, що такі фільми дійсно вплинуть на ситуацію, адже поки що статистика захворюваності на ВІЛ/СНІД невтішна. Лише за 9 місяців 2008 року на Львівщині зареєстровано 242 нових випадки ВІЛ-інфекції. З часу виявлення першого випадку зараження ВІЛ у 1989 році до 1 жовтня 2008 року у Львівській області офіційно зареєстровано 1 272 випадки інфікування, в тому числі 311 випадків захворювання на СНІД та 136 смертей (в тому числі четверо дітей).

За інформацією Головного управління охорони здоров’я у Львівській області, показник захворюваності у 2008 році в порівнянні з 2007 роком зріс на 21,1%. Це спричинено тим, що лише один з п’яти українців знає свій ВІЛ-статус.

80,6% інфікованих на Львівщині — особи репродуктивного та працездатного віку 15—49 років. Частка молодих людей віком 15—24 роки становить 14,5% від загальної кількості ВІЛ-інфікованих.

За накопичувальними даними з 1987 року (початок реєстрації ВІЛ-інфекції в Україні) станом на 1 липня 2008 року в Україні проживає лише офіційно зареєстрованих 131 730 ВІЛ-інфікованих, 24 719 з них захворіли на СНІД, померло 13 860, з них 245 дітей. На диспансерному обліку перебуває 87017 осіб.

За 6 місяців 2008 року в Україні виявлено 9 415 нових випадків інфікування, зареєстровано 2 295 випадків захворювання на СНІД, померло 1 370 осіб.

Тетяна ТУРЧИНА, Львів
Газета: 
Рубрика: