Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Польщі відкрито виставку «Листівки з Майдану»

Експозицію представили в люблінському культурному центрі Osrodek Brama Grodzka — Teatr NN
6 червня, 2014 - 12:28
ЛИСТІВКА ВЛАДИ РАЛКО / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ЕКСПОЗИЦІЇ

Проект відбувається в рамках програми «Майдан свободи» (Majdan Wolnosci) на честь 25-ї річниці перших після війни демократичних виборів до польського парламенту.

Нагадаємо, у березні народився київський проект «Листівки з Майдану» і вже  за два тижні свого існування об’єднав більше двадцяти художників, які відвідували лікарні та створювали матеріали для поштових карток і роботи, присвячені історіям протестувальників. Для проекту свої роботи надали: Анатолій Бєлов, Ксенія Гнилицька, Тетяна Кремень, Леся Хоменко, Саша Курмаз, Олександр Бурлака, Алевтина Кахідзе, Анна Звягінцева, Нікіта Кадан, Лада Наконечна, Марися Рудська та інші українські художники. Листівки поширювали на Майдані, а нині вони доступні всім бажаючим для вільного скачування для друку з Інтернету (postcardsfrommaidan.org).

— Друкарський текст і зроблені наспіх ескізи стали невід’ємною частиною української Революції гідності. Для нас важливо продемонструвати роботи і проекти, які виражають прагнення до свободи, протидіють насильству, сприяють солідарності та миру, — коментують організатори виставки. В рамках проекту «Листівки з Майдану» художники відвідували лікарні, щоб поговорити з людьми, які постраждали під час протестів. Початковою метою була спроба підтримати протестувальників, які стали жертвами дій авторитарного уряду. Паралельним завданням було показати, хто брав участь у протестах, наскільки різними були їхні погляди.

Під час бесід або за їхнім результатом художники створювали роботи в різних медіа: малюнки, об’єкти, фото і відео.

Виставку можна відвідати до 20 червня.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: