Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У пошуках себе

21 квітня, 2007 - 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Учора в «Українському домі» відкрилася щорічна Міжнародна спеціалізована виставка «Освіта та кар’єра — Абітурієнт-2007» і Третя виставка закордонних навчальних закладів «Ukraіnіan Іnternatіonal Educatіonal Faіr».

Виставки проводять Міністерство освіти та науки України, Спілка «Знання» України й освітнє агентство «Domar Travel Education». Виставка цього року примітна ще тим, що на ній представлені не лише освітні установи, але й підприємства, які пропонують вакансії. На «Освіті та кар’єрі» цього року представлено понад 70 українських вищих навчальних закладів, які пропонують повну інформацію щодо своїх освітніх послуг, а також 32 іноземних. Це представники університетів, бізнес-шкіл, коледжів, шкіл готельного господарства й туризму, середніх шкіл, мовних шкіл, а також національні освітні асоціації Великої Британії, Франції, Фінляндії й інші. Загалом на виставці буде представлено понад 200 закордонних програм.

«Подібні виставки, однаково, як і студентські форуми — важлива частина національної програми «Конкурентна Україна», яка несе в собі єднання, конкурентноздатність і нову якість життя», — наголосив під час урочистого відкриття виставки міністр науки та освіти Станіслав Ніколаєнко. Також пан міністр знову пообіцяв, що кількість бюджетних місць в українських ВНЗ не скоротиться та підтвердив можливість подавати вступні документи відразу до декількох вищих навчальних закладів. «Ви можете бути впевнені в тому, що український освітній процес не підпадає під політичний, релігійний або будь-який інший вплив. Для гарантії цього ми постійно проводимо моніторинг ректорів», — сказав Станіслав Ніколаєнко.

Керівник наукового відділу Національного фармацевтичного університету (місто Харків) Ганна Онопріча розповіла «Дню», що її ВНЗ бере участь у подібних виставках щорічно. Це дійсно допомагає знаходити студентів, особливо київських заочників, а також осіб, які мають бажання здобути другу вищу освіту. «У Харкові також є подібна виставка, але на неї звертають набагато менше уваги. Дійсно, «Освіта та кар’єра — Абітурієнт 2007» — найбільшаосвітня виставка в Україні», — сказала Ганна Онопріча. З іноземних освітніх установ більш за все уваги привертають англійські й французькі. Перші приваблюють молодих людей завдяки можливості мовної практики, другі — через відсутність плати за навчання, адже вся державна освіта у Франції безкоштовна.

Ця виставка є дуже доречною, адже вже сьогодні в Україні стартує вступна програма до вітчизняних університетів. 1195 тисяч випускників по всій Україні сьогодні сядуть за парти й пройдуть тестування з української мови. За результатами тесту будуть отримані окремі атестати, які абітурієнт зможе показати у ВНЗ.

Виставка «Освіта та кар’єра — Абітурієнт-2007» проходитиме в «Українському домі» до 22 квітня.

Владислав ПАВЛОВ
Газета: 
Рубрика: