Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Вінниці палав фестивальний «Живий вогонь»

Найцікавішим результатом заходу став розмальований художниками-волонтерами... будиночок на березі річки
27 червня, 2013 - 10:16
ФОТО ОЛЕКСАНДРА ГОРЧАКОВА

ІV Козацький фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь» тривав у Вінниці три дні. Свято розпочалося із захопливої театралізованої містерії прадавнього свята Купайла. Але й подальша програма була не менш цікавою — виступи творчих колективів та представників шкіл бойових мистецтв, ярмарок народних умільців та майстер-класи з різновидів народної творчості, концерти популярних українських груп, народні атракціони та ще багато-багато цікавого. Для відвідувачів фестивалю грали групи з різних куточків України — вінницька «Зілля», одеська «Друже музико», київська «Тінь сонця» та інші.

Вінничани куштували традиційний куліш, купалися та збирали квіти й трави. Охочі до оповідок слухали казки та історичні думи на кобзарській галявині. Найактивніші споглядали бій «Лава на лаву» на галявині козацькій. Фестивальна галявина «Вулиця» стала місцем відродження культурних традицій у спілкуванні молоді. А на галявині художнього мистецтва можна було зустрітися з художниками, або самому спробувати себе у ролі митця.

Художники-волонтери втілили цікавий задум — розмалювали занедбаний будиночок на березі річки. «Вирішили використати український орнамент не тільки тому, що сам фестиваль відроджує традиційну культуру, але й тому, що у Вінниці загалом мало будинків у такому стилі», — розповідає одна з художниць Марина Лисюк. На виконання цієї роботи у неї та подруг — Ольги Мальованої та Таїсії Веселової — пішло майже чотири дні. Але результатом залишилися задоволені всі — і художники, і організатори, і відвідувачі фестивалю.

Максим ЗОТОВ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: