Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Убивство задля... розваги

здійснили троє підлітків — 11,14 та 15 років
22 жовтня, 2003 - 00:00

4 жовтня о першій годині ночі в місті Курахов Маріїнського району Донецької області діти вбили на вулиці дідуся. Випадок виявився досить резонансним не тільки для області, а й для всієї країни.

Троє дітей — 11, 14 та 15 років — зустріли на вулиці чоловіка 68 років, який чомусь їм не сподобався, і почали знущатися над ним. Старий давно продав свою квартиру і деякий час уже вважався бомжем, але загалом жодних гріхів за ним не помічали — жив собі непомітно і нікому не заважав. Проте троє підлітків розсудили інакше. Що спонукало їх чіплятися на вулиці до дідуся, визначити важко. Грабувати бомжа просто безглуздо, чіплятися до нього з жебрацтвом — тим більше. Самі діти на це запитання відповісти не можуть.

Як розповів майор міліції Олег Грабовець, начальник відділу карного розшуку м. Курахова, вони вирішили побити жертву виключно з хуліганських міркувань, тобто «просто хотіли познущатися над беззахисною людиною». Ніхто не мав наміру його вбивати, захотілося лише завдати йому тілесних ушкоджень, щоб перевірити його реакцію. Ці самі ушкодження і призвели до смерті — адже старому багато не треба. Це, загалом, і найжахливіше. Вбивство скоєне просто так, задля розваги.

Затримати юних вбивць вдалося досить швидко — цілком випадково у справі виявився свідок, який усе бачив і повідомив до міліції. Сьогодні відомо, що всі троє були з неблагополучних сімей, дома не жили та «підробляли» жебрацтвом в околицях Курахова, а іноді й у шахтарській столиці. Власне, їх і спіймали наприкінці «робочого дня», коли вони поверталися в електричці з Донецька, де промишляли як звичайно. Виправдань їм шукатиме суд, який відбудеться через два місяці, але багатьом уже й без того зрозуміло, що їх у такій справі бути не може. Ні для кого — ні для вбивць, ні для тих, хто хоч би непрямо допустив такий випадок.

Щось подібне було описане в фантастичному романі «Смерть за все хороше», де люди так само запросто вбивали одне одного на вулицях. Але у цьому романі йшлося про занепад цивілізації, яка вичерпала сама себе.

Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк
Газета: 
Рубрика: