Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна перебуває в стадії високої води

1 серпня, 1997 - 00:00

Цьогорічна погода збиває з пантелику навіть бувалих метеорологів. У попередньому прогнозі ("День", 22. 07) найкращі фахівці обіцяли нам, що до кінця липня повеней у країні вже не буде. І дружно помилилися. Бо більше уваги звертали на "повененебезпечну" Волинь, де не очікувалося (й не було) великих дощів.

Що ж, прогноз поки що - річ непевна. Ніде в світі ще не навчилися передбачати повінь раніше, ніж за добу. Хоча сухість чи вологість, підвищення чи зниження температури прогнозують уже за 30-40 днів. От і 29 липня у Києві точно справдився прогноз завідуючої лабораторії довготривалих прогнозів УкрНДІ гідрометероології Вазіри Мартазінової, який "День" опублікував два місяці тому. Але сьогодні погода вже, певно, надто підозріла. Бо колега Вазіри Мартазінової Раїса Прокоф'єва дала дуже обережний прогноз і лише на кілька найближчих днів: " На Київщині температура й опади- наближені до норми".

А стосовно нових повеней, то, як повідомила "Дневі" начальник відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру Вікторія Бойко, сьогодні-взавтра на Львівщині спостерігатиметься нове підняття рівня води до 1,5 метра. Бо грунт уже насичений водою і вона, після нових, нехай і невеличких дощів, вся збігатиме в річки. Взагалі, як вважає, Вікторія Бойко цього року зберігатиметься велика ймовірність повеней. Як і минулого. І як майбутнього. На думку ряду вчених Європа зараз перебуває в гідрологічному циклі високої повеневої активності, й, цілком імовірно, що 97 чи 98 роки стануть у цьому циклі піковими. Трохи втішити нас має те, що повені, хоч і будуть високими, але займатимуть невеликі території.

Валерій НЕЧИПОРЕНКО, "День"
Газета: 
Рубрика: