Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна здригнулася

На донбаській шахті знову аварія
21 вересня, 2006 - 00:00
ФОТО PHL

Унаслідок викиду вугільно-газової суміші на шахті ім. Засядька в Донецьку загинули 13 гірників.

Учора рано вранці на одній з відомих шахт Донецька — шахті ім. Засядька — стався вибух, унаслідок якого постраждали декілька десятків гірників. Аварія сталася о 5 годині ранку відразу на двох ділянках — № 7 та № 13 Східної лави на горизонті Е (1078 м). Причиною вибуху став раптовий викид вугільно-газової суміші, внаслідок чого заблокованими в лаві виявилися 49 гірників, причому 19 iз них потрапили в епіцентр трагедії. Загалом же, на момент вибуху в шахті було 400 шахтарів.

Як повідомляє Головне управління МНС України в Донецькій області, інформація про викид надійшла лише через годину — о 6 год. 10 хв. ранку. Робота шахти одразу була припинена, а на місце аварії виїхали рятувальники. Усього до пошуково-рятувальних робіт були залучені 56 гірничорятувальних відділень Мінвуглепрому, а крім того, на місці події працювала оперативна група Головного управління МНС України в Донецькій області на чолі з начальником управління Леонідом Касторським. Пізніше до них приєдналися також два відділення реанімаційно-протишокової групи і 19 відділень «швидкої допомоги» (на фото).

Станом на 7 ранку рятувальники вже виявили тіла дев’ятьох загиблих гірників, а також одного шахтаря, який вижив. Пізніше були знайдені ще четверо загиблих, а також дев’ятеро потерпілих, яких підняли на поверхню й одразу госпіталізували. Крім того, на поверхню були виведені ще 172 гірники, які могли самі пересуватися. До кінця дня з лави були виведені майже всі гірники потерпілої зміни. За останніми даними головного управління МНС у Донбасі, всього внаслідок аварії постраждала 61 людина, а 13 гірників загинули. Наразі всі потерпілі розподілені по лікарнях Донецька: за повідомленням Л. Касторського, 41 потерпілого відправлено в лікарню профзахворювань, 9 перебувають у травматології, ще 9 — у лікарні ім. Калініна, а двох доставили в опіковий центр Інституту невідкладної та відновлювальної хірургії шахтарської столиці. За словами Касторського, стан усіх потерпілих оцінюється як середньої тяжкості: це, у свою чергу, можна пояснити тим, що викид вугільно-газової суміші не викликав пожежі.

Ближче до обіду до Донецька прибув віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, який очолив спеціальну урядову комісію з розслідування причин трагедії. За словами Клюєва, комісія вже дійшла висновку, що на шахті був не вибух, а саме викид, що й врятувало життя більшості шахтарів (це ж, до речі, підтвердив і прокурор Донецької області Олексій Баганець). За словами слідчих, загиблі гірники померли передусім від задухи.

Крім того, рятувальники стверджують, що викид не спричинив вибуху метану, якого вдалося уникнути лише завдяки спеціальній встановленій на шахті апаратурі упередження аварій, яка реагує на викид метану. Щоправда, за словами віце-прем’єра, в лаві триває активне виділення метану.

Однак, незважаючи на це, пошуково- рятувальні роботи на шахті тривали до кінця вчорашнього дня. При цьому вже до обіду слідчі прокуратури оглянули тіла загиблих шахтарів і як попередньою причиною смерті назвали задуху. При цьому О. Баганець зазначив, що всі гірники цієї зміни були укомплектовані саморятувальниками. Деякі гірники ними скористалися, що, напевно, й врятувало їм життя.

За підсумками попередньої перевірки на шахті віце-прем’єр-міністр заявив, що уряд ухвалив рішення виділити ЗАТ «Шахта імені Засядька» 1,5 млн. грн. з резервного фонду. При цьому, як можна судити зі слів А. Клюєва, ця сума не є остаточною: надалі гірники та їхні сім’ї також отримуватимуть усе, що їм знадобиться.

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: