Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Українцям і полякам потрібно повернути ім’я Маріуша Заруського»

У Херсоні відкриють пам’ятник польському генералові
3 квітня, 2013 - 11:13
МАРІУШ ЗАРУСЬКИЙ

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Микола Костяк на прохання генерального консула Республіки Польща в Одесі Йоанни Стжельчик підтримав ініціативу членів місцевого товариства «Полонія» щодо встановлення в Херсоні пам’ятника генералові польської армії (активному учаснику воєн 1918—1921 років), художнику, письменнику та виданому громадському діячеві Польщі Маріушу ЗАРУСЬКОМУ, життєвий шлях якого тісно пов’язаний з Херсонщиною. Чиновник публічно підтвердив, що наразі членами архітектурно-містобудівної ради міста розглядається питання встановлення пам’ятника одному із творців Комітету національного флоту генералові Заруському. Для цього буде проведено спеціальний конкурс на визначення кращої концептуальної ідеї пам’ятника, а вже потім визначено місце розміщення скульптури та розроблено проект благоустрою прилеглої території.

Польська сторона, беручи на себе частину витрати на встановлення та утримання майбутнього пам’ятника, просить херсонську владу виділити місце на центральній набережній, адже Маріуш Заруський тісно пов’язаний із морською та річковою галуззю й вітрильним спортом. Крім того, у Херсоні щорічно проходить Міжнародна парусна регата пам’яті польського генерала.

— Дещо провінційний Херсон, відкривши пам’ятник Маріушу Заруському, стане більш європейським та пізнаваним містом. Цей пам’ятник, переконана, відкриє дорогу в наше місто багатьом європейцям, а, передусім, полякам, — зауважила у коментарі «Дню» голова Херсонського обласного польського товариства «Полонія» Розалія ЛІПІНСЬКА. — На зустрічі польської делегації з губернатором Херсонщини Миколою Костяком та виконуючим обов’язки міського голови Херсона Зоєю Бережною ми відчули, що місцева влада зацікавлена в цій ініціативі. Думаю, що й самі херсонці лише вітатимуть відкриття чергового культурного об’єкта у своєму місті. Головне наше завдання — поверну полякам та українцям ім’я Маріуша Заруського. Він навчався в Одесі, проходив військові навчання в Миколаєві, а пішов із життя у Херсоні. Тобто, з Півднем України його багато що пов’язує, тому важливо гідно вшановувати це ім’я не лише в Польщі, але й в Україні. Наразі у Херсоні проживає понад 16 тисяч поляків, які завжди в мирі й злагоді тут живуть з українцями. Такому добросусідському співіснуванню якраз і спонукають спільні культурні проекти, черговим з яких стане пам’ятник Заруському.

Нагадаємо, що Маріуш Заруський в Херсон потрапив у зв’язку із засланням. На території Української РСР його було визнано «соціально-небезпечним елементом» та арештовано органами НКВС у Львові. Генерала епатували до Херсона, де він помер 1941 року (на 75 році життя) від холери. Могила Маріуша Заруського знаходиться на старому кладовищі Херсона, де польським земляцтвом «Полонія» було встановлено пам’ятний знак.

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: