Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українські моряки визнані винними в Сполучених Штатах

27 листопада, 1999 - 00:00

Таку думку висловив на завершальному засіданні суду в Х'юстоні адвокат капітана судна С.Курдюкова — Девід Ронін, що звернувся до журі присяжних відхилити висунуті прокуратурою звинувачення проти чотирьох членів екіпажу судна на чолі з капітаном Курдюковим «у злочинній змові й придбанні наркотиків з метою збуту». Однак представник обвинувачення Е.Рід, у свою чергу, заявив, що підсудні, зокрема капітан, його другий і третій помічники та матрос-черговий майстер (машиніст суднового крана), добре знали один одного. Слідство також встановило, що капітана Курдюкова вибрав для скоєння своїх злочинних операцій власник грецької судноплавної компанії «Бабуш Марін» і наркобос Каліс, а капітан уже підбирав команду зі своїх друзів. Прокурор твердив, що за 10 місяців судно перевезло 12 тонн кокаїну з району Колумбії до Італії та Греції, а обшук після перерваного береговою охороною США останнього рейсу показав, що на борту «Чайна Бріз» перевозились 4 тонни кокаїну на суму $347 мільйонів.

Однак, на відміну від колумбійців Еідлсона Бусто-Усече та Ніколауса Пападіміріоу, що були арештовані на борту «Чайна Бріз», визнали свою вину і засуджені до 10 років ув'язнення та оштрафовані на $1 мільйон кожний, українські моряки просили суд визнати їх невинними жертвами наркоділків (грецька поліція днями арештувала вісьмох з них, в тому числі власника «Чайна Бріз» Каліса).

Федеральний суддя південного округу штату Техас Пін Хьюз передав справу в руки присяжних, але відразу пiсля закінчення судового засідання 23 листопада велике журі не змогло винести вердикт. Були сумніви у причетності до злочинної змови матроса-чергового майстра Сергія Любiковського. Як виявилось під час судового розслідування, його перші пояснення американським правоохоронцям «записувалися зі слів перекладача, який недосконало володів російською», а сам С.Любiковський не знав ні англійської, ані грецької мов, що дало підстави членам великого журі взяти під сумнів причетність чергового майстра до змови з наркоділками.

Вердикт великого журі Х'юстонського суду: визнати капітана судна Сергія Курдюкова, його другого помічника Сергія Кругляка і третього помічника Олега Хмизникова винними у злочинній змові й контрабанді понад 10 тонн кокаїну на суму близько $1 мільярда. Відповідно до кримінально-процесуального кодексу США, на початку наступного року кожному з підсудних буде визначено термін ув'язнення, причому не виключено довічне ув'язнення. Четвертого підсудного С.Любiковського визнано невинним у скоєні злочину, звільнено в залі суду з-під варти і, як підтвердили в МЗС України, власті США оформляють документи для повернення матроса «Чайна Бріз» на батьківщину.

Михайло АКСАНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: