Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Український простір у Франції

Культурний центр, що постане під Парижем, має на меті представляти Україну в контексті європейської історії та культури
15 листопада, 2013 - 17:35

Як «День» уже не раз повідомляв, у вересні українська Єпархія Св. Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком) придбала церкву у Санлісі (45 км від Парижу) поруч з абатством Св. Венсана, яке заснувала королева Франції Анна Ярославна. Храм був придбаний за 203 тисячі євро. Ця сума –– пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади. Тепер ще потрібні кошти на ремонт та облаштування. За попередніми підрахунками необхідно $1,5 мільйона, адже церква майже століття не діяла як храм, а перебувала у приватній власності. За словами владики Бориса (Ґудзяка), ремонт розпочнеться наступного року. «Церква з тесаного каменю,  – говорить він. – Має велике підземелля, у яких є катакомби з римських часів. Будівлю буде розділено на дві частини –– каплицю та культурний центр, метою останнього буде представляти Україну в контексті європейської історії та культури. Це символічно, адже Анна Ярославна стала першою з України, хто був зафіксований в європейській історій».

Очевидно, цей центр повинен стати для французів, українців Франції, українців в Україні, врешті, української діаспори –– місцем, де в Європі шанують українську культуру і розвивають українсько-європейську співпрацю. Так, в придбаній будівлі діятимуть: зрозуміло, церква (каплиця), культурна Фундація Анни Ярославни, музей з постійно діючою виставкою про Анну Київську, княгиню Ольгу, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Шептицьких, а також  тимчасові експозиції; французько-українські архіви (бібліотека), книгарня, конференц-зал… Цей простір планується наситити українським життям, зокрема: Днями Анни Ярославни, Українським тижнем культури, всілякими виставками, мовними курсами, уроками з українського співу та іконопису, показами українських фільмів…

Статуя Анни Ярославни у церкві в Санлізі

- Уже є такий прецедент, коли при Українській греко-католицькій церкві діє український культурний центр. У Естонії. Тамтешні українці двадцять років тому заснували церкву і з неї виплекали український центр, який став одним із стратегічних туристичних місць Естонії, куди приїжджає естонський президент – на консультації. Згаданий центр охоплює кілька майданчиків, де можна побачити Україну, –– бібліотека, музей різних регіонів України, папірня… Учасників майстер-класів, що там проводяться, –– корінні естонці, естонці українського і російського походження. Тобто, це –– надзвичайно цікавий майданчик для міжнаціонального діалогу, –– говорить голова Патріаршого товариства  Олена ГАНЦЯК-КАСЬКІВ. –– З усього видно, ця практика продовжується і у Франції постає ще один такий майданчик.

- Перша Божественна літургія у церкві у Санлізі – це подія міжнародного масштабу, –– зазначає народний депутат, член міжфракційного депутатського об’єднання «Європейський вибір» Юрій ДЕРЕВ’ЯНКО. –– Не тільки з огляду на те, що на неї з’їжджаються українці з України, країн Європи та Північної Америки. Українська культура зі смаком та відчуттям стилю буде представлена у Франції і навіть ширше –– у Західній Європі. Вочевидь, не треба пояснювати, як це важливо для країни, яка прагне повернутися до свого європейського дому, яка прагне ставити відкритішою і цікавішою світу, утверджувати зі світом повноцінний діалог… І якраз духовна і культурна сфери зможуть поглибити існуючий україно-європейський діалог, зробити його повноціннішим.

До слова, в події, яка розпочнеться завтра о 10 годині Божественною літургією, зокрема беруть участь: третій Президент України Віктор Ющенко, мер Львова Андрій Садовий, єпископ УГКЦ Гліб (Лончина) (Великотританія), віце-ректор УКУ Юрій Логуш,  Ростислав ФУТАЛО, партнер інвестиційного холдингу (Відень), мер міста Санліз…

Надія ТИСЯЧНА, «День», фото commons.wikimedia.org
Рубрика: