Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Укртелеком» – у приватизаційному цейтноті

27 лютого, 2001 - 00:00

Тим часом навколо «Укртелекому» розкручується скандал, який стає в Україні обов’язковою прикметою приватизації.

«День» вже повідомляв про те, що компанія Golden Telecom порушила справу проти «Укртелекому», звинувачуючи його в порушенні антимонопольного законодавства. Сутність справи «Дню» виклав заступник голови Антимонопольного комітету України Василь Супрун: «ТОВ Golden Telecom, отримавши ліцензії Держкомзв’язку на діяльність на ринках міжміського та міжнародного телефонного зв’язку, звернулось до ВАТ «Укртелеком» з приводу отримання технічних умов на приєднання до мереж «Укртелекому». Протягом шести місяців «Укртелеком» не видавав технічні умови, тоді як ця послуга має надаватись упродовж місяця. Отримавши технічні умови, GT замовило у галузевому інституті робочий проект на приєднання до мереж «Укртелекому» в Києві, закупила відповідне обладнання, але, звернувшись до «Укртелекому» за послугою на приєднання, не отримало її. На повторне звернення до «Укртелекому» товариству була запропонована схема приєднання в іншому регіоні та з іншими технічними умовами на приєднання. Такі дії «Укртелекому» не відповідають правилам, що діють у галузі, вони мають ознаки порушення антимонопольного законодавства, створюють перешкоди діяльності ліцензованому оператору зв’язку GT на ринках послуг зв’язку. На сьогодні Антимонопольним комітетом готуються висновки щодо дій «Укртелекому».

На думку голови Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Олександра Рябченка, ця ситуація не позначиться на процесі приватизації «Укртелекому»: не тільки в Україні, а всюди в Європі телекоми є монополістами на ринку послуг зв’язку, і проблеми, які при цьому виникають, пов’язані з правилами конкуренції. «Якби «Укртелеком» був не монополістом, а однією з конкуруючих структур, то його привабливість була б під великим знаком запитання», — зазначив народний депутат. «В Україні монопольний імідж більш привабливий для інвесторів, ніж звичайний», — вважає також генеральний директор асоціації «Укрколсантинг» Віталій Маргуліс.

Дещо іншої точки зору дотримується заступник голови Фонду держмайна України Михайло Чечетов: «Досвід засвідчує, що там, де приватизація супроводжується досудовими або судовими розглядами, це завжди негативно позначається на інвестиційному середовищі таких підприємств». До того ж, додав М. Чечетов, у випадку з «Укртелекомом» «цю партію ми граємо в глибокому цейтноті».

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: