Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Усі скривджені й обурюються

28 жовтня, 2004 - 00:00

Понад двісті грубих порушень виборчого законодавства з боку опозиційних сил були зафіксовані на Дніпропетровщині з початку виборчої кампанії із виборів президента України. Така заява прозвучала на прес-конференції в Дніпропетровському обласному виборчому штабі кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича. Зі слів координатора штабу із роботи з громадськістю Володимира Михайлишина, кількість згаданих порушень швидко зростає: лише протягом останнього місяця їхня кількість збільшилася втричі. У зв’язку з цим обласний та окружні штаби вимушені були неодноразово звертатися до виборчих комісій і правоохоронних органів: 8 скарг відправили до Центрвиборчкому України, 68 — до територіальних виборчих комісій, 123 повідомлення адресовані міліції, а в двох випадках прихильникам В. Януковича довелося звертатися до суду.

«Найпоширенішим видом порушень, — сказав В. Михайлишин, — є розміщення агітматеріалів на стовпах і огорожах, при цьому листівки на підтримку В. Ющенка чомусь розклеюють «навіть у громадських туалетах». За подібним заняттям у Дніпродзержинську помітили помічника одного з народних депутатів України і за цим фактом посадові особи склали протокол.

Не менш рідкісним явищем стало пошкодження агітаційних матеріалів, наприклад, бігбордів на підтримку В. Януковича, з допомогою фарби чи спеціально виготовлених пластикових стрічок із написами. Проте спіймати за цим заняттям правоохоронним органам практично нікого не вдалося. Хоча, за повідомленнями місцевої преси, зазначив В. Михайлишин, у схожій ситуації в Нікополі правоохоронні органи затримали одного з палких прихильників В. Ющенка.

Проте найтривожнішими, зі слів В. Михайлишина, є факти використання фізичної сили проти агітаторів виборчих штабів В. Януковича. Ще напередодні Дня незалежності України, під час передвиборного мітингу з участю В. Ющенка та Ю. Тимошенко, в самому центрі Дніпропетровська невідомі побили студентiв Металургійної академії Романа Ульянова, який стояв у натовпі з плакатом, де містилося нагадування про того, хто саме підняв тарифи на комунальні послуги та позбавив багатьох громадян пільг і субсидій. Один з останніх випадків, пов’язаних із нападами, стався 9 жовтня, коли після закінчення акції на підтримку В. Януковича четверо молодчиків побили студента Дніпропетровської фінансової академії Віктора Боровенка.

«Подібні інциденти, — наголосив В. Михайлишин, — свідчать про те, що політичні опоненти Віктора Януковича, відчуваючи своє безсилля та неминучу поразку на виборах, дедалі частіше вдаються до використання брудних виборчих технологій і грубого фізичного насильства, що загрожує конституційним правам і демократичним свободам громадян України».

Представники Дніпропетровського обласного виборчого штабу В. Ющенка, куди звернувся кореспондент «Дня», не змогли прокоментувати тему порушень, допущених опозицією на нинішніх виборах президента України. Можливо, тому, що київське керівництво, яке доручило Юлії Тимошенко зайнятися виборчою кампанією свого кандидата в східних областях, зовсім нещодавно повністю змінило склад Дніпропетровського обласного штабу, а також його керівництво.

Утім, новий керівник штабу, народний депутат України з фракції БЮТ Ярослав Федорчук на своїй першій і поки що єдиній прес-конференції після вступу на посаду, охоче говорив про застосування владою адміністративного ресурсу. Як приклад він навів ситуацію, що склалася в окружних і дільничних комісіях, де, попри передбачене законом представництво, прихильники В. Ющенка практично не отримали керівних посад, якщо не брати до уваги другорядних постів секретарів і заступників голів. Більш того, за твердженнями Я. Федорчука, в переддень виборів в області «почалася масове звільнення представників В. Ющенка зі складу виборчих комісій», яких «не запрошують на засідання, а потім звільняють за прогули».

Тиск адмінресурсу, зі слів Я. Федорчука, відчувається й стосовно опозиційних ЗМІ: відключення «5 каналу», скорочення реалізації газет і навіть вилучення спецвипуску «Вечерних вестей» правоохоронними органами, яких насторожила невідповідність вихідних даних і виявленого ними тиражу.

Загалом, в обласному штабі В. Ющенка своїм головним конкурентом на нинішніх виборах президента вважають не стільки нинішнього прем’єра, скільки використовуваний владою той самий адмінресурс.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: