Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В пожежному порядку

Тільки 3 вiдсотки українців мають у домівках засоби гасіння
20 квітня, 2002 - 00:00

Пожежна ситуація в Україні залишається напруженою. З початку цього року в державі сталося 14544 пожежі або на 18 відсотків більше, ніж за такий же період минулого року. Наводячи згадані дані на брифінгу, що пройшов минулого четверга у Житомирі після показових тактико-технічних навчань, заступник Головного державного інспектора України з пожежного нагляду полковник Петро Борисов підкреслив, що в значній кількості пожеж виникала реальна загроза життю людей. Однак від неминучої загибелі завдяки зусиллям вогнеборців врятовано 2082 чоловіки, серед яких 329 дітей, а також не допущено руйнації матеріальних цінностей на суму понад 156 млн. грн. Проте 1165 чоловік, в тому числі 50 дітей врятувати не вдалося, а матеріальні збитки від вогню склали понад 21 млн. грн. Коментуючи цю статистику, П. Борисов наголосив, що за 3 роки пожежі в середньому забирають стільки людських життів, скільки в колишньому Союзі забрала війна в Афганістані.

Непроста ситуація і на Житомирщині — з початку року на території області зареєстровано понад 550 пожеж і загорянь, що на 100 випадків більше ніж за I квартал попереднього року. У вогні загинуло 30 чоловік, у тому числі було 7 випадків групової загибелі.

За словами П. Борисова, крім профілактичних засобів, одним із основних факторів ефективної боротьби з вогнем є застосування сучасної техніки, на що потрібне відповідне фінансування, якого на цей час явно недостатньо, висока ступінь підготовки професійних пожежних підрозділів, а також готовність самих громадян боротися з вогнем у своїх помешканнях, де за статистикою виникає до 80 відсотків пожеж. У зв’язку з останнім він навів приклад, що у більшості країн Східної Європи, зокрема Словаччині, до 30 відсотків населення має у квартирах і садибах індивідуальні засоби пожежегасіння, в тому числі сучасні вогнегасники, що дозволяє їм ліквідовувати загоряння на початкових стадіях. В Україні такі засоби мають тільки 3 відсотка громадян.

Що ж до самих навчань, які проводилися на будинку Житомирського облмуздрамтеатру, то пожежні намагалися зімітувати умови боротьби з вогнем, максимально наближені до реальних: за сигналом пожежної тривоги оперативно під’їжджали пожежні машини, розгортався штаб, пожежні приводили у готовність свою техніку, піднімали на дах механічну драбину, тягли наверх і у глядацьку залу водонапірні рукави, включали насоси і димовідкачувальні компресори. Окремі підрозділи у протигазах і з повітряними балонами за спиною демонстрували прийоми боротьби з вогнем у задимленому приміщенні, інші опускали з даху манекен умовного потерпілого, а запалені димові шашки створювали ілюзію справжньої пожежі. За 27 хвилин від початку навчань було оголошено, що «пожежу» ліквідовано.

ДО РЕЧІ

Водії iз Словенії Марко і Рудольф оглянули паливний бак однієї iз своїх вантажівок із... запальничкою. Біля горловини бака стався спалах газоповітряної суміші дизпалива і кисню. Пожежі не виникло, але автоперевізників госпіталізували в Ужгородську обласну клінічну лікарню з опіками I—II ступеня обличчя та рук. Старший інженер Центру громадських зв’язків ВДПО УМВС Ярослав Бабяк повідомив, що в останні тижні на Закарпатті сталося 107 пожеж, збитки від яких перевищили 100 тисяч гривень. Загинуло п’ятеро людей, а четверо отримали на пожежах термічні опіки різного ступеня важкості, як і словенські шофери, повідомляє Василь ЗУБАЧ, Ужгород.

Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: