Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Василь Симоненко «крокуватиме» в центрі Черкас

18 січня, 2001 - 00:00

Підсумком 2000 року, який на Черкащині був оголошений роком Василя Симоненка, стало присвоєння його імені обласній юнацькій бібліотеці, видання про нього книги спогадів, а найголовніше — реставрація меморіального комплексу «Могила Василя Симоненка та його матері». За словами начальника Черкаського обласного управління культури Івана Козленка, на облаштування могили, яке було закінчене в січні — напередодні дня народження Поета, облрада виділила 25 тис. грн. Тепер над місцем вічного упокоєння лицаря української поезії височить гранітний пам’ятник із барельєфом. Цікаво, що композицію з граніту ще за радянських часів друзі поета планували встановити в центрі Черкас — неподалік редакції газети «Молодь Черкащини», де Василь Симоненко тривалий час працював журналістом. Та влада не дозволила такого «свавілля».

Голова обласної організації Спілки письменників України Григорій БІЛОУС в інтерв’ю «Дневі» сказав:

— Зараз інші часи. Крім вищеназваних здобутків, за минулий рік нам вдалося надати премії імені Василя Симоненка, вважайте, міжнародного статусу. Відтепер у конкурсі на її здобуття можуть брати участь не лише черкаські митці, а й творчі люди з Полтавщини, звідки родом Василь, а також письменники та поети з близького та далекого зарубіжжя, які, знову ж таки, ведуть свої родоводи з черкаського та полтавського країв. Змінився й розмір премії: якщо раніше він складав (і сказати сором) 170 грн., то тепер сума зросла до 1000 грн.

— 2000-й рік був ювілейним: поетові на цей час виповнилося б 65. Під цю дату були підверстані й заходи. А що далі? Знову чекатимемо ювілею?

— Чому ж? Уже цього року заплановано повне видання його творів. За цю нелегку роботу взялися столичні літератори та видавці Михайло і Тетяна Конончуки. Їм активно допомагає наша обласна письменницька організація. Водночас маємо намір здійснити свою давню мрію — встановити в центрі Черкас пам’ятник Поету. Вже готовий проект (автор скульптор Станіслав Грабовський). Це не громіздкий монумент, а цілком земна композиція — «Поет крокує між людей», де Симоненко не вивищується над натовпом, а так само, як і за життя, йде нарівні з усіма — простий і доступний. Вже й віднайдено місце — одна з центральних і водночас затишних площ обласного центру.

Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: