Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вибори-2004

28 жовтня, 2004 - 00:00

Розкол по-російськи

Виборний процес в Україні привів до остаточного розколу в російському русі Причорномор’я. Ознаки розколу проявилися вже в травні, на Першому з’їзді росіян Причорномор’я, що відбувся в Одесі. Тоді на чолі з’їзду виявилася група прихильників Ющенка.

У відповідь на це прихильники Януковича провели наприкінці серпня свій Перший Конгрес російських організацій Одеського регіону. На ньому організації «Єдина вітчизна», «Російська єдність», «Російський дім» та інші відкрито заявили про підтримку на виборах нинішнього прем’єра. Цікаво, що ця акція отримала вельми негативні відгуки з боку Генерального консульства Росії в Одесі. А запрошений для участі в роботі Конгресу помічник генконсула демонстративно покинув засідання.

У свою чергу Російська Рада Причорномор’я, Російська Рада Одеської області та Російська громада Одеси ім. Св. Олександра Невського підписали в кінці вересня «Політичну угоду» з Віктором Ющенком. У ньому кандидат на посаду президента взяв на себе зобов’язання в разі перемоги на виборах неухильно дотримуватися 10-ї статті Конституції, що гарантує вільний розвиток і захист російської мови, офіційне використання її, в тому числі для навчання в школах у місцях компактного проживання росіян та російськомовних громадян. Як відомо, Віктор Янукович пішов у своїх обіцянках ще далі та зобов’язався зробити російську мову другою державною. Здавалося б, за будь-якого результату виборів побажання частини російських громадян України мають задовольнити, а тому немає приводів для ворожнечі. Але не так усе просто.

Конфлікт наростає із кожним днем. Тепер російські прихильники прем’єра виступають у тандемі з православною церквою Московського патріархату на чолі з митрополитом Одеським і Ізмаїльським Агафангелом. Він особисто благословляє самого кандидата в період його поїздки регіоном. Під патронатом Владики проходять і всі акції на підтримку Януковича, організовані «Єдиною вітчизною»: збори ветеранів, хресні ходи, а також різні інформаційні повідомлення, які мальовничо розписують страхіття приходу до влади Ющенка та його прихильників. Одночасно в одеських храмах парафіянам вручають листівки, завірені підписом й особистою печаттю Митрополита, в яких Владика з посиланням на благословення «самої Цариці Небесної» просить «... одеситів і жителів області прийти на виборчі дільниці та віддати свої голоси за достойного кандидата на посаду президента В.Ф. Януковича» і далі повідомляє, що саме «...про це ми старанно молимося біля Одеських святинь». А незабаром у храмі з’являються перші жертви. Одного з прихильників Ющенка, художника-інваліда, побив церковний охоронець при спробі роздати парафіянам декілька примірників опозиційної газети. На його захист стає Російська Рада Причорномор’я, що вимагає від кандидатів і священиків чіткого дотримання статті Конституції, що відділяє Церкву від держави. Причому, роблячи заяви, ні та, ні інша сторона, як то кажуть, слів не добирають...

Олена АСТРАХОВИЧ, «День»

Що ближче, то жорсткіше

Учора оприлюднили результати моніторингу «Кандидати на посаду президента і доступ до ЗМІ», який проводили Інститут масової інформації (ІМІ), міжнародна правозахисна організація «Артикль 19» та Харківська правозахисна група (ХПГ). Вони свідчать про те, що з наближенням виборів ЗМІ дедалі упередженіше подають інформацію про Віктора Януковича та Віктора Ющенка.

Дані моніторингу свідчать про те, що на опозиційному «5 каналі» збільшується подача новин про В. Януковича й уряд у негативному руслі. Крім цього, значна частина політичної реклами в ЗМІ прямувала не стільки на підтримку того чи іншого кандидата, скільки на дискредитацію політичних суперників. При цьому найбільша кількість дискредитуючих матеріалів була оприлюднена про лідера опозиції В. Ющенка, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Керівник проекту «Кандидати на посаду президента і доступ до ЗМІ» Андрій Марусов (ІМІ) зазначив, що політична реклама на центральних телеканалах «розкручує спіраль конфлікту» між В. Ющенком і В. Януковичем. У результаті цей конфлікт із віртуальної площини переріс у реальну, що позначилося на подіях під стінами Центральної виборчої комісії 23 жовтня. На даний момент із В. Януковича, як і з В. Ющенка, «мас-медіа робить екстреміста», сказав директор ІМІ Сергій Таран.

Паралельний підрахунок в Академії

Паралельний моніторинг голосування на президентських виборах штаб кандидата на посаду президента Віктора Ющенка проводитиме в ніч із 31 жовтня на 1 листопада в приміщенні Києво-Могилянської академії, повідомили агентству Інтерфакс-Україна в прес-службі штабу В. Ющенка. Крім того, в дні, що залишилися перед виборами, в штабі В. Ющенка проводитимуться прес- конференції на актуальні теми, що стосуються президентських виборів. Зокрема, сьогодні там пройде прес-конференція керівника виборчої кампанії В. Ющенка Олександра Зінченка.

Газета: 
Рубрика: