Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Вічно ви кудись вступите!..»

МПА: Керівництво парламенту робить ставку на наступний тиждень
10 лютого, 1999 - 00:00

Перший віце-спікер Верховної Ради України Адам МАРТИНЮК вважає, що розгляд угод з Росією про Чорноморський флот депутати зможуть розпочати після вирішення питання про приєднання Верховної Ради до Міжпарламентської асамблеї СНД.

Він повідомив на прес-конференції, що питання угод про флот уже підготував парламентський Комітет з питань національної безпеки та оборони, і, вірогідно, щойно «буде розв'язано проблему МПА, то одним із перших питань, які розглядатиме парламент, будуть чорноморські угоди».

На думку першого віце-спікера, розгляд угод про ЧФ, мабуть, буде складнішим і тривалішим, ніж проблема зі вступом в МПА. Однак, він висловив надію, що питання про приєднання українського парламенту до МПА вирішиться наступного пленарного тижня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова Верховної Ради Олександр ТКАЧЕНКО також упевнений, що через тиждень український парламент ухвалить рішення про вступ України до Міжпарламентської асамблеї СНД. Про це він заявив на зустрічі з послом Нідерландів. Спікер зазначив, повідомляє Інтерфакс-Україна, що «невступ в МПА СНД потягне за собою блокаду фракцією комуністів ратифікації всіх міжнародних договорів».

За словами О.Ткаченка, «виходячи з цієї ситуації, Президент України пообіцяв підтримати через своїх депутатів ухвалення законопроекту про вступ до МПА СНД».

За вступ до МПА виступає й віце-спікер парламенту, голова СДПУ(о) Віктор МЕДВЕДЧУК. Він стверджує, що для такого рішення Верховна Рада «має всі юридичні підстави». Від членства України в Міжпарламентській асамблеї, каже він, «нічого не зміниться», оскільки рішення цієї організації для нашої країни «нічого не означають».

Водночас однопартієць віце-спікера, член фракції СДПУ(о) Леонід КРАВЧУК в інтерв'ю «Дню» висловив протилежну думку: «Нині я чую заклики від високих посадових осіб: «Давайте вступати в Міжпарламентську асамблею». Тільки людина, котра загалом нічого не розуміє в політиці, може так говорити. В МПА постійно «править бал» Росія. Парламент Росії досі висловлює територіальні претензії до України. Парламент Росії проводить антисемітську політику й хоче зробити її державною політикою. Навіщо ми принижуємо себе? Кожен політик має право принизити свою особисту гідність, але не має права робити заручником народ. А наші політики кажуть: чого там роздумувати про вступ в МПА, це просто політичне питання».

Кореспондент «Дня» Ірина ГАВРИЛОВА попросила прокоментувати заяви керівництва ВР народних депутатів.

Георгій КРЮЧКОВ (КПУ): «Наша фракція відверто задекларувала і твердо дотримуватиметься позиції блокування міжнародних угод, хоча ми й розуміємо наскільки це серйозно і негативно впливає на вирішення багатьох питань. У мене була зустріч із Президентом і Л.Кучма сам заявив, що він виступає за приєднання України до МПА. «Нам же краще бути там, ніж поза Асамблеєю», — сказав Президент. Тим паче, що МПА ніяких зобов'язуючих рішень не приймає. І з цим також погодився глава держави. Я вважаю, що є великі передумови, щоб на цьому тижні це питання було вирішене парламентом позитивно. Мені відомо, що в правоцентристських фракціях немає єдиної точки зору, і якби не тиск партійної дисципліни, питання про вступ України в МПА вже було б вирішено».

Сергій КУРИКІН (ПЗУ) вважає, що «спікер у черговий раз видає бажане за дійсне. Я думаю, що висловлювання О.Ткаченка є спробою тиску на частину депутатського корпусу, яка не визначилася. До речі, голова ВР зробив свої заяви на зустрічі з послом Нідерландів, а з цією країною у нас підписано угоду про фінансово-технічну допомогу, яка не ратифікується через блокаду комуністів, і яка могла б принести Україні істотну інвестиційну допомогу. Водночас ми бачимо, що на догоду ідеологічним схемам і корпоративним інтересам зраджуються інтереси національні. Я вже не кажу про те, що зависає ціла низка угод, спрямованих на недопущення ухиляння від податків — і знову страждають інтереси України. А КПУ, з одного боку, говорить, що потрібно наповнювати бюджет, але, водночас відхиляючи ухвалення відповідних документів, перешкоджає реалізації соціальних програм».

Газета: 
Рубрика: