Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відкрито доступ до скарбів

29 серпня, 1997 - 00:00

Відразу двома подіями вітає сьогодні Національний Києво­Печерський історико­культурний заповідник Всесвітній форум українців та шосту річницю Незалежності України.

Виставка "Візантія й Київська Русь" ­ це погляд у глибину сторіч, ретроспектива зв'язків великих народів і культур Середньовіччя. Адже Візантія ­ спадкоємиця греко­римського світу, ­ зіграла значну роль у становленні України­Руси, як великої європейської держави.

Серед майже 70 експонатів, які датуються VI­XV ст., багато унікальних. Деякі з них, - мозаїчні копії фресок Софійського собору та шкіряні чернечі пояси - нещодавно посідали чільне місце в спеціальному розділі виставки "Слава Візантії" в нью­йоркському Метрополітен­музеї.

Крім численних шедеврів давнини Києво­Печерського заповідника, виставлено чудові речі з фондів провідних українських музеїв. Та "цвяхом" експозиції безперечно стала шиферна плита XII ст. з інтер'єру Михайлівського Золотоверхого собору, на якій зображено святого воїна­вершника (чи Георгія, чи Дмитра). Вона була знайдена археологами в березні цього року й уперше виставляється для загального огляду. Не менш цікава кам'яна рельєфна "Оранта" ­ унікальна скульптурна пам'ятка XV сторіччя, що відтворює мозаїчне зображення в Успенському соборі Києво­Печерської лаври.

Ці та інші пам'ятки української історії експонуватимуться до 22 жовтня.

А от скарби Києво­Печерської лаври можна буде розглядати хоч щодня в однойменному фотоальбомі, презентація якого відбулася одразу після відкриття виставки. Чудово виданий кольоровий альбом ­ плід спільної праці працівників Києво­Печерського заповідника та видавництва "Мистецтво". З нього можна не лише дізнатися про історію духовного центру України­Руси, а й побачити все різноманіття національного мистецтва від мальовничих та ювелірних шедеврів до архітектурних перлин.

Олександр БІЛЕНЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: