Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віктор Янукович і Федерація профспілок підписали соціальний контракт

24 липня, 2004 - 00:00
ПІДПИСАВШИ СОЦІАЛЬНИЙ КОНТРАКТ, В.ЯНУКОВИЧ СКАЗАВ: «ТІЛЬКИ ЗАРАЗ Я ЗРОЗУМІВ, ЯКУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БЕРУ НА СЕБЕ» / ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА / «День»

Учора прем’єр-міністр, кандидат на посаду президента України Віктор Янукович і Федерація профспілок України підписали соціальний контракт, у якому вказані як зобов’язання кандидата, спрямовані на підвищення рівня життя та реалізацію трудових і соціально-економічних прав громадян, так і зустрічні зобов’язання профспілок із підтримки кандидатури Януковича.

Нинішній прем’єр-міністр починав свою політичну діяльність із посади донецького губернатора, коли перед будівлею обладміністрації щодня мітингували десятки тисяч людей, незадоволених зарплатами, соціальним забезпеченням, закриттям шахт. Янукович, із дитинства звиклий і до натовпу, і до різних зіткнень, як він раніше розповідав «Дню», не закривався в кабінеті, а виходив на площу та спілкувався з людьми. Так у нього виникла ідея соціального контракту, яку незабаром втілив у життя. У Донецьку його підписували з однієї сторони представники влади, депутати всіх рівнів і профспілки. На підписанні всеукраїнського соціального контракту Янукович пригадав і розповів його передісторію, пославшись також на те, що під час його нещодавнього перебування в Донецьку, де сталася трагедія на шахті «Краснолиманська», на прийом до нього люди приходили з копіями контрактів, підписаних ще в період його губернаторства... Янукович навіть припустив, що було б краще, якби і тепер такі контракти між владою та профспілками починалися знизу.

Про історію контрактів пригадав у своєму виступі й лідер шахтарської профспілки (ПРУП) народний депутат Віктор Турманов. У нього промайнула навіть така фраза: «Ми звикли обіцяти багато, а робити мало». Проте до прем’єра він її не відносить. Турманов наголосив, що уряд Януковича вперше в історії України виділив на підтримку вугільної галузі три мільярди гривень, але звернув увагу уряду й на те, що борг шахтарям усе ще становить 1,2 мільярда гривень.

Умови підписаного соціального контракту зокрема передбачають істотне підвищення добробуту працюючих, стимулювання високоефективної праці на основі переходу від «дешевої» до високооплачуваної робочої сили, підвищення зарплати до 2007 року не менш ніж утричі.

Федерація профспілок, яка, зі слів її лідера Олександра Стояна, з першого дня розгорне роз’яснювальну й агітаційну роботу серед членів профспілок, надасть кандидату в президенти В. Януковичу інформаційну підтримку. І головне — сприятиме реалізації передвиборної програми кандидата. Стоян відзначив, що в середу на засіданні президії ФПУ прийняли рішення про підтримку кандидатури В. Януковича на посаду президента України та затвердили текст соціального контракту. Профспілковий лідер наголосив, що такий вибір профспілок обгрунтований результативністю дій В. Януковича на посаді прем’єр-міністра. Зі слів Стояна, це підтверджують темпи економічного зростання, скорочення безробіття, підвищення пенсій і стипендій, мінімальної зарплати, витрат на фінансування освіти та науки, культури, охорони здоров’я, а також погашення заборгованості із зарплаті. На думку Стояна уряд В. Януковича робить кроки в напрямку створення соціально-орієнтованої держави.

У свою чергу Янукович нагадав, що діалог між урядом і ФПУ було розпочато два роки тому, коли поставили завдання, щоб «це партнерство було не на словах, а на ділі». Прем’єр переконаний, що соціальний контракт «має бути тим принциповим документом, який дасть можливість рухатися далі у виконанні взятих зобов’язань уряду та профспілкам», і дав слово, що виконає всі зобов’язання, які викладені в тексті контракту.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: