Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віктор Ющенко: Час забути про амбіції метрополії та образи колонії

30 травня, 2009 - 00:00

Вже наступного тижня в Санкт-Петербурзі, де розпочне роботу Міжнародний економічний форум, може відбутися перша зустріч президентів України та Росії Віктора Ющенка і Дмитра Медведєва.

В інтерв’ю газеті «Независимая» (www.ng.ru) Віктор Ющенко підтвердив отримання запрошення, але зауважив, що рішення про переговори на рівні глав держави не прийняте. При цьому Президент України констатує: політика підміни міждержавних відносин кулуарними домовленостями чиновників зайшла в глухий кут, вихід із якого президенти повинні знайти спільними зусиллями.

Віктор Андрійович розповів, як він бачить можливості поліпшення відносин між Москвою та Києвом, а також про те, що стало головною причиною напруженості, — політичні протиріччя або міжособистісні конфлікти. «Найменш проблемними я б назвав міжособистісні відношення. Варто визнати, що між нами, між Україною та Росією, існує багато відмінностей — у політиці, у визначенні тактичних завдань та стратегічних цілей, в інтерпретації історичних подій і навіть у системі цінностей», — зауважив Президент України.

«Однак будувати міждержавні відносини на цих відмінностях — означає породжувати все нові конфлікти. Це помилковий шлях. Різні погляди — ще не протиріччя. Нам необхідно знаходити точки зіткнення, розвивати співробітництво, будувати нормальні цивілізовані відносини сусідів. Від цього виграють обидві держави», — впевнений Віктор Ющенко.

Глава держави підкреслив, що спробує донести до російського колеги своє бажання: «Щоб росіяни не сприймали дії української сторони як антиросійські. Ми будуємо свою державу, з повагою ставлячись до незалежності та суверенітету інших країн. І такого ж ставлення вимагаємо від сусідів: час забути про амбіції метрополії та образи колонії, їхнє місце в історії».

Віктор Ющенко підкреслив, що сьогодні Україні та Росії «потрібно будувати абсолютно нові відносини — рівноправні й прагматичні». «Саме цього від нас чекають народи наших країн, між якими дійсно склалися близькі, добросусідські навіть родинні дружні, відносини», — підкреслив він.

Президент упевнений: «У вимірі людських доль важливі не політичні протиріччя, а серйозна спільна робота, починаючи з економічного співробітництва, питань освіти, соціального, пенсійного забезпечення. Щоб ветеран Великої Вітчизняної війни міг у Хабаровську сісти в потяг і безкоштовно приїхати до Львова. Щоб пенсіонер, який переїхав із Росії до України або навпаки міг без нервування отримати заслужену пенсію... Це, здавалося б, незначні питання, технічні деталі, але на таких моментах формується державна політика, етика міждержавних відносин».

«Усе це — теми для бесіди президентів нарівні з політичними питаннями», — підкреслив Президент України, зауваживши: «Я кілька разів ініціював зустріч із Дмитром Медведєвим, але питання поки що не вирішене».

Газета: 
Рубрика: