Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віктор Ющенко, «істинний» мисливець майбутнього

23 серпня, 2000 - 00:00

Втім, прем’єрові, зокрема, довелося відповідати на запитання щодо прогнозу Мінекономіки, згідно з яким до кінця року інфляція в Україні досягне 37%. І можна тільки позаздрити тому зарядові оптимізму, який використав прем’єр, щоб розвінчати несприятливі прогнози і переконати громадськість у тому, що названа цифра можлива лише за найнесприятливішого перебігу подій на паливному ринку. Він висловив упевненість, що ціни на російські енергоносії, які можуть становити основу такого цінового стрибка (віце-прем’єр Юлія Тимошенко у суботу повідомила, що ціна на газ дорiвнюватиме $102 — 103 за тисячу куб. метрів), внаслідок переговорів не будуть такими високими.

Прем’єр порадив журналістам, а разом з ними, вочевидь, і своєму віце-прем’єру «не спішіть пеперед батька в пекло» стосовно цінової політики. За його словами, вона тільки розробляється: переговори ще не завершено і про ціну ще не може сказати ні російська, ні українська сторона, оскільки «є багато компенсаторів, які будуть спрацьовувати на ціну». Прем’єр запевнив, що підтримувана ним (в якості української контрпропозиції, яку можна вважати, за В.Ющенком, також і компенсатором) концепція передачі в концесію російській стороні української газотранспортної системи може бути здійснена лише в разі завищення «її економіки» та при незмінній власності України.

Водночас він вніс певну ясність й у наміри українського уряду щодо будівництва магістрального газопроводу з Туркменістану до Європи в обхід Росії. На його думку , ключове питання полягає в тому, яким буде місце України в цьому проекті, чи буде Україна в ньому присутня. В.Ющенко запевнив (не стільки мабуть кореспондента «Дня», який запитав його про дану проблему, скільки російську сторону), що цей проект не розглядається Україною «як альтернатива чомусь». Він підкреслив, що в даному разі не стоїть питання про забезпечення України туркменським газом. За його словами, тут йдеться про забезпечення туркменським газом Європи чи балканських країн. «Україна може бути споживачем газу, — сказав В.Ющенко, мабуть, поправляючи Ю.Тимошенко, — але ця версія будується не заради України».

Ще одна дискусія в рамках інфляційного прогнозу Мінекономіки виникла навколо врожаю-2000. При цьому прем’єр зазначив, що валовий збір зерна не буде нижчим за показник минулого року і, назвавши середню врожайність по Україні 20,1 центнера з гектара, «легко вийшов» на врожай зернових культур 24,7 млн. тонн, додавши надзвичайно високий за прогнозом врожай кукурудзи. Тим часом деякі міжнародні джерела зазначають, що цього року Україна матиме найнижчий за багато років врожай зернових (на рівні 12 млн. тонн). У звязку з цим прем’єр закликав пресу припинити спекуляції, бо такий підхід «видає нас за дикунів в Європі і в світі».

А наприкінці В.Ющенко розповів байку про істинного мисливця, яким є лише той, хто бачить фазанів не під горою, а за нею. Та чи не варто б до часу, бачачи фазана, орієнтуватися на синицю?

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: