Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Він повертається!

На Богатирських іграх вкотре переміг українець Василь Вірастюк
24 липня, 2007 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Минулими вихідними, які в столиці України пройшли під знаком спорту, найбільше глядачів, мабуть, зібралося під аркою Дружби народів. Саме тут упродовж суботи та неділі проходили Богатирські ігри, на яких визначали найсильнішого чоловіка Європи. Богатирі мали перемогти один одного у шести випробуваннях. Розминка, невеликий масаж м’язів, котрі вражають своєю міцністю глядачів, і — на старт. Першою вправою змагань було перенесення 300-кілограмового колодязя та 300-кілограмових мішків. Для сербського спортсмена Ервіна Катона ця справа виявилася непосильною. «Погода сьогодні не найкраща, та й українці в цьому виді випробувань завжди були найсильнішими. У моїй країні такий спорт не вельми популярний», — так пояснив свою поразку серб.

Двадцятиметрову відстань із нелегкою ношею майже одночасно подолали швейцарець Андрес Джонсонс та українець Василь Вірастюк. Однак на кілька секунд наш спортсмен все-таки випередив суперника.

— Я дуже боявся послизнутися на мокрій траві, — пізніше зізнався журналістам Василь.

Тим часом глядачі підбадьорювали учасників змагань окриками: «Давай! Вперед! А що — слабо?!» Але найбільше натовп скандував: «Вірастюк! Вірастюк!» Звичайно ж, переважна більшість публіки вболівала за свого співвітчизника — українця. Василь сподівання уболівальників не обманув і переміг майже у всіх вправах. Правда, коли справа дійшла до підняття 200-кілограмової кулі, то богатир не зміг її відірвати від підлоги, чим програв латвійському спортсменові. А от 170-кілограмову кулю Вірастюк, ніби граючись, підкинув шість разів, чого не зміг зробити жоден із силачів. Потім богатирі піднімали «прес вікінга» — солідної ваги куби, намагалися штовхнути вантажівку. І знову — наш Василь виявився найкращим.

— Як я міг програти, тим більше у нас — на Україні! Та мене б освистали співвітчизники та закидали б гнилими огірками й помідорами! Взагалі на чемпіонаті Європи я беру участь вперше. Відразу переміг — це дуже приємно, — сказав Василь Вірастюк.

За емоційну підтримку глядачів чемпіон вирішив їм подарувати свої шорти на футболку. Роздягнувшись прямо на сцені, силач кинув речі на трибуну, залишившись в одних трусах. Щасливчики, яким вдалося упіймати «обладунки» богатиря, міцно притиснули їх до своїх грудей — аби інші не відібрали.

Здобувши перемогу на Богатирських іграх, Василь Вірастюк не тільки зробив свій внесок до скарбниці української збірної, а одержав шанс перемогти у фіналі чемпіонату світу, котрий відбудеться в Сеулі.

Інна БІРЮКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: