Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Військові позбуваються радянської спадщини

За допомогою ОБСЄ велику партію меланжу було відправлено до Росії на утилізацію
21 листопада, 2009 - 00:00

Організація з безпеки та співробітництва в Європі спільно з Міністерством оборони України розпочали проект з утилізації меланжу. Це отруйна речовина, яка використовувалась ще радянськими військами як складова ракетного палива.

В Україні 16 тисяч тонн цієї небезпечної речовини. Це друге після Росії місце в світі за об’ємами зберігання меланжу. Утилізація меланжу — найбільший проект ОБСЄ, який вона реалізовує в Україні. Першу партію меланжу з України почали відправляти з військових складів Калинівки, що під Вінницею.

Ворота військового складу охороняє вартовий із зброєю й оголеним на ній штиком. Одразу за КПП — два стенди із схемами та фото. Це коротка історія, як військові готувались й проводили тренування перекачки меланжу з стаціонарних цистерн в залізничні.

Військові, представники ОБСЄ, місцева влада ведуть до цистерн із меланжем. Навколо ліс й стійкий запах аміаку.

«Це засіб нейтралізації меланжу. Наприклад, при перекачці попадає меланж на землю, а пари його отруйні, тому для нейтралізації використовується аміачний розчин», — на ходу пояснює полковник Ігор Заславський. Він розповів, що 70% меланжу складається з азотної кислоти. Вона випікає органи дихання. Якщо розіллється одна цистерна, то це буде смертельна доза для всіх, хто буде ближче ніж півтора кілометра до осередку витоку.

«Як бачите все на території нормально, нічого тут не згоріло, не пожовтіло... Таким чином відвантаження меланжу пройшло відповідно до всіх норм і документів», — переконує заступник командуючого західних військ генерал-майор Сергій Ніколаєв. Але більше радості від вивезення меланжу в людей із сусіднього до військових складів села Сальник.

Бабця на двох палицях знала, що меланж закачували впродовж тижня, й сьогодні вивезли. «Нехай забирають воно шкодить і нікому не потрібне... Доки ж будемо дихати цими різними міндобривами, ми ж пропадаємо, у всіх кості болять»,— сказала жінка...

Меланж з Калиновських складів закачали в дев’ять цистерн й відправили до Росії. Там з нього під замовлення зроблять міндобрива, відокремлять кислоту й інші хімічні речовини. Із Вінниці забрали тільки половину меланжу. Решту обіцяють вивезти ще до Нового року. Під Вінницею понад три тисячі тонни меланжу, а всього по Україні — 16 тисяч тонн.

«Ніколи ще не було в нашій практиці утилізації меланжу в таких об’ємах, як в Україні, — сказав координатор проектів ОБСЄ в Україні Любомир Копай. — Цей проект утилізації меланжу коштує кілька мільйонів євро — це найбільший проект , який втілює ОБСЄ в Україні».

Тепер, коли відвантаження першої партії меланжу з України пройшло успішно, його будуть вивозити із складів під Івано-Франківськом і Львовом, де його набагато більше.

Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця
Газета: 
Рубрика: