Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Врятована Богом і людьми

Сьогодні у Луцьку буде представлено (після десятирічної реставрації) Холмську Чудотворну ікону Богородиці XI — XII ст.
1 грудня, 2009 - 00:00
НАДІЯ ГОРЛИЦЬКА-КОРОБЧУК (УЖЕ, НА ЖАЛЬ, ПОКІЙНА) — ХРАНИТЕЛЬКА ЧУДОТВОРНОЇ ІКОНИ / ФОТО АВТОРА

Ікона Холмської Богородиці займе своє місце у спеціально виділеному для неї окремому залі у Музеї волинської ікони. Цьому образу християни поклоняються уже понад тисячу років. На ній є сліди від стріли татаро-монгольського воїна, її рубала шабля у бою під Берестечком, її коронували золотими коронами, перед нею на колінах стояли Папи Римські, королі й імператори, а кількість чудес, здійснених святим образом, перевищує сім сотень...

В усьому житті ікони, як відзначає директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, було багато загадок. Її довго вважали безслідно зниклою, і переселені з рідного Холмського краю українці в одній з пісень запитували: «Де ти згасла, зоре ясна, котра в тяжкий час рятувала нас?» Майже 60 років чудотворний образ зберігався в родині холмського священика Гаврила Коробчука, дочка якого, відома в Україні майстриня-вишивальниця Надія Горлицька-Коробчук, й передала ікону державі. Спочатку її навіть реставрували таємно, боячись вивезення у Київ чи Москву. Але за заповітом Надії Горлицької святий образ вже не може ні за яких обставин покинути стародавній Луцьк.

Нині у Музеї волинської ікони експонується кілька сотень часто унікальних ікон. Перлиною експозиції є, без сумніву, Холмська Чудотворна ікона Богородиці. Її називають апостольською, бо може належати перу апостола Луки. Це найдавніша ікона Європи, та й у світі подібних пам’яток залишилися одиниці.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Газета: 
Рубрика: