Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Все погано?

Не буде ні коаліції, ні політреформи, ні імпічменту, вважають опозиційні депутати
1 червня, 2006 - 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХIВУ «Дня»

Тайм-аут у роботі парламенту в Національному інституті стратегічних досліджень вирішили використати для дискусії на тему, якими ж будуть нова Верховна Рада та її роль у реформуванні політичної системи України. Круглий стіл під такою назвою відбувся вчора в Києві. «Повірте моєму досвіду: ніхто в країні не знає, що буде завтра з коаліцією, з політичною реформою та з владою як такою», — розпочав розмову депутат-комуніст і екс-віце-спікер Адам Мартинюк. Чи це погода вплинула (йшов дощ), чи просто настрій у присутніх був поганий, але песимістичні думки на вчорашньому заході явно домінували. Щодо політичної реформи — в Адама Івановича дуже нехороші передчуття. Він зазначив, що Президент вдався до ультиматуму, заявивши, що не розглядатиме кандидатури прем’єр-міністра доти, поки парламент не вирішить питання про призначення нового складу Конституційного Суду. Депутат упевнений, що призначення суддів КС необхідне для перегляду конституційної реформи. «Не знаю, наскільки цього хоче Президент, але його оточення точно цього хоче», — зазначив він і додав: — Я не відкидаю, що Конституційний Суд скаже те, що від нього хочуть почути».

Кажучи про формування парламентської коаліції, А. Мартинюк наголосив, що тут усе залежить від політичної волі Президента. «Помаранчева» коаліція могла би бути офіційно створена ще 25 травня, і зволікають спеціально, впевнений він. Адам Іванович також озвучив теорію, яку нещодавно «запустив» в інформаційний простір політолог Олесь Доній: якщо коаліція не буде створена вчасно, Президент навряд чи розпустить парламент, і «нинішній Кабмін може виконувати обов’язки до нових виборів». Адам Мартинюк із жалем зазначив, що на сьогодні не можна навіть застосувати імпічмент — для цього потрібні 375 голосів народних депутатів, яких сьогодні у Верховній Раді не знайти. «Ми перебуваємо в такій патовій ситуації, коли все залежить від Президента, від Президента і ще раз від Президента», — сказав А. Мартинюк.

Представник фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов у свою чергу назвав Віктора Ющенка «фактичним гальмом політичної реформи». Євген Кушнарьов також здивував усіх несподіваною пропозицією: вибирати Президента в 2009 році в парламенті. Крім того, вiн не виключає, що парламент може поставити питання про доцільність посади президента.

Представників від «Нашої України» на круглому столі не було, хоч організатори до останньої хвилини чекали Романа Безсмертного та Миколу Катеринчука. Щоправда, через кілька годин в інформаційній стрічці з’явилася реакція на пропозицію Є. Кушнарьова депутата Юрія Ключковського. Він назвав цю ініціативу провокацією. «Ми не допустимо, щоб президента обирала Верховна Рада — адже це право належить українському народу», — сказав він. Є. Кушнарьов також висловив думку, що протиріччя між парламентом і Кабінетом Міністрів можуть продовжуватися. Існує можливість і того, що, як тільки створять «помаранчеву» коаліцію, всередині неї може виникнути опозиція, яка протидіятиме прем’єр-міністру та Кабінету Міністрів, сказав він. Водночас народний депутат від фракції БЮТ Володимир Полохало закликав не драматизувати виниклої ситуації. На його думку, «помаранчева» коаліція буде створена, і в ній не буде жодної внутрішньої опозиції.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: