Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як розбудити відчуття власності?

Перш ніж реформувати ЖКГ, експерти радять об’єднатися власникам квартир
22 липня, 2008 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора у «Дні» відбувся круглий стіл, присвячений проблемам реформування житлово-комунального господарства. Першим кроком на цьому шляху має стати створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Так вважають усі учасники круглого столу: перший заступник міністра житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак, голова комітету з питань контролю Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів Олег Івченко, директор Національного демократичного інституту міжнародних відносин в Україні Марта Коломієць, незалежний експерт Всеукраїнської громадської організації «Спілка власників житла» Михайло Березовчук, представник громадської мережі «Опора» Тетяна Бойко та мер міста Бердичів Василь Мазур. Але кожен з експертів по-своєму бачить, як саме створити мережу ОСББ у всіх містах України (нині найкраща ситуація склалася у донецькому регіоні).

На думку головного редактора «Дня» Лариси Івшиної, починати треба зі зміни соціальної практики, тобто реформи громадської свідомості й пробудження відчуття власності, а отже, відповідальності за будинок, у якому живеш. Також фахівці радять розповідати населенню про переваги та необхідність вступу до ОСББ, адже чимало жителів багатоквартирних будинків просто не знають про існування таких об’єднань. Наразі у ОСББ об’єднані тільки 8% власників будинків.

Чи зацікавлені представники бізнесу у створенні ОСББ, яка позиція влади у цьому питанні, які законодавчі зміни потрібні Україні у сфері ЖКГ і як створити неформальну коаліцію між підприємцями, урядовцями та власниками будинків — відповіді на ці та інші важливі питання шукайте у наступних випусках «Дня».

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: