Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Який нереальний бюджет реальніший?

16 червня, 1999 - 00:00

Голова Комітету з питань бюджету Юлія Тимошенко, автор першого проекту резолюції, стверджує, що до її проекту ніби знайдено кошти, яких не бачить Кабмін. Остаточно добити уряд мав би бюджетний кодекс Юлії Володимирівни, але він ухвалений лише в першому читанні, тому на бюджет-2000 вже вплинути не встигає. Зменшивши вдвічі податкове навантаження, планувалося на 8 млрд. збільшити доходи бюджету. Але вже 2000 року Тимошенко прагне зменшити пеню та штрафи, податок на інвестиційні програми. Новий удар планується по позабюджетних фондах. Відомий фонд державної податкової адміністрації станом на 1 травня становив 249 мільйонів. Бюджетна резолюція пропонує зарахувати їх до дохідної частини бюджету зі збереженням цільового характеру використання.

936 мільйонів гривень буде отримано за рахунок скорочення кабмінівського списку критичного імпорту. Справді, не зовсім зрозуміло, чому насоси та хутро завозяться за пільговим режимом. 400 мільйонів планується взяти з матеріальних резервів. Хоча ніхто достеменно не знає, що там лежить, окрім протигазів для коней. Планується стягувати 5% від суми кредиту, наданого під гарантії уряду.

Серед пріоритетних спеціальних витрат названо освіту, медицину, соціальний захист. Не менше 40% консолідованого бюджету піде на місцевий рівень. Мінімальна пенсія планується 55 гривень, мінімальна зарплата — 74 гривні. Витрати на державне управління скорочується до 3%. Таким чином бюджетний комітет заохочуватиме адміністративну реформу. Натомість додаткові кошти отримають суди.

Голова підкомітету Валерій Асадчев нарахував у Юлії Володимирівни всього 109,8% витрат. Щоправда, його не можна вважати неупередженою особою: давній симпатик уряду подав cвій проект. Тут витрати значно скромніші, передбачається навіть дефіцит до 0,5%. Загалом проект стандартний, міністру фінансів Ігорю Мітюкову сподобався.

Третій проект — комуністичний — мало схожий на бюджетну резолюцію як таку. Претендент на посаду президента Петро Симоненко нагадав, що він за мораторій на приватизацію, державне замовлення, регулювання цін, державну монополію на горілку...

До четверга профільний комітет має це все узгодити. Мітюков радий, він стверджує, що за два дні домовиться з комітетом. Ігор Олександрович завжди був великим оптимістом.

В'ячеслав ЯКУБЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: