Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Якщо в тебе нічого не болить, то, може, ти помер?

30 жовтня, 1997 - 00:00

Цими днями, коли фінансові центри розвинутих країн Заходу потрясає найбільша за останні п'ять років криза, Національний банк знайшов оригінальний привід для тріумфу. З одного боку, як заявляють чиновники Нацбанку, фінансова криза загрожує лише неблагополучним економікам, "а Україна до них не відноситься". З другого боку - японська рейтингова компанія Ніппон Інвестмент Сервіс присвоїла Україні кредитний рейтинг "ВВ+".

Не коментуватиму деяку зловтіху із приводу кризи в інших країнах - це абсолютно точно нагадує народну мудрість про корову, яка здохла в сусіда. Питання в іншому: чого нас не зачіпають потрясіння у світових фінансових центрах.

Насамперед, на провідних фондових біржах світу котируються акції корпорацій, які працюють в умовах ринкової економіки. Успішність роботи корпорацій підвищує ціну їхніх акцій, а зворотні процеси - навпаки. Саме за динамікою руху котировок цінних паперів розраховуються індекси ділової активності. Усе це дає змогу судити про стан нормальної ринкової економіки. В Україні нерозвинута приватизація, фактично немає вільного котирування цінних паперів на фондовому ринку. А примусовий механізм визначення ціни акцій нечисленних підприємств не свідчить майже ні про що. Так само як і той факт, що в нашій країні немає будь-якого загальноприйнятого індексу фондового ринку.

Далі, українська економіка виступає як економіка, не інтегрована в міжнародні економічні відносини. Українські акції не котируються на світових ринках, в Україні не здійснюють операцій із цінними паперами західних компаній. Саме тому криза, від якої лихоманить світові фінансові центри, ніяк не позначається на Україні. В інших колишніх соціалістичних країнах, які добилися кращих успіхів у ринкових реформах, фінансова криза далася взнаки, - тут можна навести приклад Чехії, Угорщини, Росії та деяких інших країн. Це той рідкісний випадок, коли відсутність впливу кризи на економіку України свідчить саме про ущербність фінансової сфери держави, а не про її благополуччя. А втім, оцінка поточного плачевного стану вітчизняної фінансової системи така очевидна, що не потребує додаткових коментарів.

Що ж до присвоєння Україні кредитного рейтингу, то цей показник, за ідеєю, має свідчити про ступінь довіри до країни, яка випускає облігації, і має впливати як на попит на них, так і на рівень відсотків та інші параметри. Однак це дещо локальна подія. Цей рейтинг присвоїло агентство Ніппон Інвестмент Сервіс для конкретного випуску так званих "самурай-бондів" України, розміщувати які збирається компанія Номура Інтернешнл. Цей рейтинг діє виключно для азіатського ринку і під конкретний проект. Фактично японське рейтингове агентство через національну солідарність надало підтримку японській компанії для розміщення облігацій. Але це аж ніяк не справжня оцінка ситуації в Україні.

До речі, кілька місяців тому рейтинг України в ініціативному порядку визначало агентство Томпсон Бенк Воч. Так от, за даними цього агентства, Україна з рейтингом "В" посідала останнє місце в рейтинговому списку країн СНД та Балтії. А лідером у цьому списку була Естонія з показником "ВВВ+".

У будь-якому випадку, реальний стан справ у фінансовій сфері України абсолютно не дає приводу для тріумфу.

Олексій ПЛОТНИКОВ, доктор економічних наук
Газета: 
Рубрика: